Baltarusiškas braškių kisielius

Man šis receptas kvepia Kalėdom ir vaikyste. Kam teko ragauti bent keletą metų sovietinio gyvenimo, arba dar keletą metų ir po nepriklausomybės, tikrai prisimena tas baltarusiško kisieliaus „plytas“, kurias valgydavom slapčia ir jos buvo tokios skanios, kvepiančios braškėmis ir su daug cukraus. Ir aš niekaip negalėdavau suprasti kodėl vėliau mūsų namuose kisielius būdavo verdamas tik iš spanguolių. Gyvendama Estijoje atradau aviečių kisielių (prižadu tikrai parašysiu kaip jį verdu), bet braškių kisielius man kažkas tokio. Nuo stalo dingo dar net neprasidėjus pietums. Virsim ir dar tikrai ne kartą.


Ingridientai:

  • 500g braškių (galima naudoti ir šaldytas)
  • 1l vandens
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 3 šaukštai kukurūzų (arba bulvių) krakmolo
  • ½ citrinos žievelės
  • ¼ šaukštelio cinamono

Braškes susmulkinkite ir sumaišykite su citrinos žievelėmis ir cinamonu.

Puode užvirkite vandenį, pilkite cukrų ir braškių mišinį. Virkite ant vidutinės ugnies 7-10 minučių.

Atskirame dubenyje ištirpinkite krakmolą  (~1/2 puodelio vandens). Supilkite šį mišinį į puodą. Virkite dar 3-4 minutes, dažnai maišydami, kol mišinys sutirštės.

Atvėsinkite. Galite laikyti sandariame inde šaldytuve iki savaitės.

*Dar radau, kad šis kisielius gali būti verdamas tirštas ir naudojamas kaip džemas su ledais arba plakta grietinėle. Receptas skiriasi tik tuo, kad vandens naudojama tik ištirpinti krakmolui, o visa kita verdama kaip uogienė su krakmolu. Įdomu, bet šio būdo kol kas neišbandžiau. Man labai patinka tas kuris primena vaikystės skonius.

Kiti receptai