Švediškas pyragas su mėlynėmis

Kai norisi skandinaviško jaukumo – Blåbärspaj – švediškas mėlynių pyragas – pats geriausias pasirinkimas, nes kas jau kas, bet skandinavai tikrai žino, kas yra skanus ir jaukus maistas. Ir tai labai paprastas, greitai paruošiamas, bet labai skanus pyragas.

Šį pyragą gaminau labai smagiam projektui #karantinosskoniukeliones dar pavasarį, kai Lietuvoje buvo pirmoji karantino banga. Ech, kiek įdėjau kūrybos ir išradingumo, kad nuotraukose atsispindėtų bent kažkiek Skandinavijos.

Šiam pyragui galite naudoti tiek šaldytas, tiek ir šviežias mėlynes. Jei neturite mėlynių tiks ir bet kokios kitos uogos. Kadangi mano mėgstamiausios uogos yra avietės, tai kitą kartą mėginsiu kepti su avietėmis.

Tešlai

  • 150g minkšto sviesto
  • 150g cukraus
  • 1 kiaušinis• 200g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Glaistui

  • 400g mėlynių (arba kitų Jums patinkančių uogų)
  • 250ml grietinės / graikiško jogurto (aš naudojau jogurtą ir likau nustebinta rezultatu)
  • 50g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

Sviestą ir cukrų išplakite iki purumo. Įmaišykite kiaušinį. Atskirai dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada viską išmaišykite kartu iki vientisos masės. Formą ištepkite sviestu, pilkite tešlą ir kepkite 10 minučių orkaitėje, išimkite.

Mėlynes supilkite ant pyrago pagrindo ir paskirstykite.

Grietinę / jogurtą gerai išmaišykite su cukrumi, kiaušiniu ir vanilės ekstraktu, ir supilkite ant mėlynių.

Kepkite dar 20 minučių. Išjungę orkaitę pyragą palikite ataušti orkaitėje, kad glaistas sutvirtėtų.

Patiekite su ledais, plakta grietinėle arba vieną.

Skanaus!!!

Kiti receptai