Meduolinis keksas su klevų sirupo glaistu

Norit paprasto ir skanaus pyrago? Tuomet šis keksas aplietas klepų sirupo glaistu ir yra tai ko ieškote.

Kadangi šiame recepte pyrago karūna yra glaistas, tai labai svarbu naudoti kokybišką klevų sirupą.

Ar žinojote, kad… klevų sirupas yra gaminamas iš klevų sulos?

O taip! Klevų sirupas gaminamas iš raudonųjų, sidabrinių ir cukrinių klevų sulos, išgaunamos gana nedideliame regione Kanadoje bei JAV šiaurės rytuose, ji leidžiama vos porą mėnesių – nuo ankstyvo vasario iki kovo pabaigos. O įspūdingiausia tai, jog vienam litrui sirupo pagaminti prireikia 40–50 litrų sulos.

Klevų sirupą pirmą kartą išgavo ir panaudojo Amerikos indėnai, vėliau ši indėnų atradimą pritaikė ir Europos naujakuriai. Kvebeko provincijoje Kanadoje iki šiol yra pagaminama daugiausiai sirupo pasaulyje – maždaug 70% visos produkcijos.

Pirkdami sirupą ant etiketės visada ieškokite užrašo, jog tai 100 proc. klevų sirupas ir nieko daugiau. Ir čia galioja taisyklė – kuo intensyvesnė sirupo spalva, tuo ryškesnis skonis, ir atvirkščiai. Šviesus klevų sirupas tinka patiekalams, kur nenorite dominuojančio jo skonio, tik saldumo, o tamsų rinkitės tada, kai norite būtent klevų sirupo skonio gilumo, turtingumo.

Šį pyragą kepiau žurnalo „Virtuvė nuo… iki” kalėdiam numeriui. Patikėkite, jis tikrai vertas žurnalo puslapių.

Kalediskas, dregnas keksas

Meduolinis keksas su klevų sirupo glaistu

Įvertinimų nėra
Gaminimo laikas 1 hour 10 minutes
Patiekalas Dessert
Porcijos 8

Reikės
  

  • 400 g universalių miltų
  • 200 g rudojo cukraus
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 120 g sviesto kambario temperatūros
  • 250 ml natūralaus jogurto
  • 125 ml pieno
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Glaistui

  • 200 g cukraus pudros
  • 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo
  • ¼ arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 1 valgomojo šaukšto  pieno
  • 30 g graikiniųriešutų nesmulkintų

Gaminimas
 

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo formą išpurkšite aliejumi arba ištepkite sviesto gabalėliu.
  • Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą ir druską. Atidėkite.
  • Kitame dubenyje plakikliu išplakite sviestą ir cukrų iki šviesios ir purios masės. Įmuškite po vieną kiaušinius, supilkite vanilę.
  • Į sviesto kiaušinių plakinį supilkite pusę sausų ingredientų mišinio. Supylę pirmą dalį gerai išplakite. Tada supilkite jogurtą ir pieną ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite likusius sausuosius ingredientus. 
  • Tešlą supilkite įkepimo formą ir kepkite 180C orkaitėje apie 50min. arba, kol į pyrago vidurį įsmeigus medinį iešmelį jis bus švarus.
  • Iškepusį keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite apie 10 minučių atvėsti formoje. Tada apverskite ir išimkite bei leiskite pyragui visiškai atvėsti ant grotelių

Glaisto paruošimas

  • Nedideliame dubenyje išplakite  cukraus pudrą, klevų sirupą, cinamoną ir pieną iki vientisos kreminės masės. Jei glajus per skystas, įberkite dar šiek tiek cukraus pudros. Jei per tirštas, įpilkite dar šiek tiek pieno.
  • Lėtai užtepkite glajų ant atvėsusio kekso  ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
Išbandei receptą?Parašyk, ką manai!

Kiti receptai