Nostalgiškas „Kijevo tortas”

Šį tortą gaminau Motinos dienai, norėdama nustebinti močiutes, bet tikiu, kad labai skaniai suvalgysite pasigaminę ir kitai šventei: Kalėdoms, Velykoms ar gimtadieniui. Ypač jei mėgstate nostalgiškus „anų laikų” tortus. Ir būtent šis, ukrainietiškas tortas, prašyte prašėsi būti pagamintas, nes ingredientai čia toki nostalgiški, kaip iš mamų ir močiučių pasakojimų. Aš tokio torto niekada nebuvau gaminus, nes man patinka lengvi ir gaivūs skoniai. Tad jei nusprendėt, kad norit nustebinti savo mamas, labai rekomenduoju šį tortą. Mamos, ypač tos, kam jau per 60 bus tikrai pamalonintos.

Kaip ir visiems nostalgiškiems tortas, taip ir šiam reikia naudoti ne šviežius, o kambario temperatūroje brandintus kiaušinių baltymus. To reikia kad biskvitas būtų tvirtas ir netrupantis. Ir turėtumėt jam skirti laiko. Geriausiai daryti dvi dienas neskubant. O kiaušinių baltymus reiktų pasiruošti dar prieš tris dienas iki gaminimo. Aš šį kartą gaminau iš pusės porcijos, nes buvo labai smalsu koks tas skonis gausis, bet buvau beveik tikra, kad mano šeimyna jo nevalgys, nes tortas tikrai labai riebus. Bet valgė ir labai skaniai.

Tešlai reikės:

  • 6 vnt  kiaušinių baltymų 
  • 180 gramų  cukraus 
  • 150 gramų  žemės riešutų (smulkintų, kepintų) 
  • 50 gramų  cukraus pudros 
  • 45 gramai  miltų 
  • 0.5 šaukštelio  vanilės ekstrakto 

Kremui:

  • 600 mililitrų  grietinėlės 
  • 375 gramai  sviesto 
  • 340 gramų  cukraus 
  • 300 gramų  juodojo šokolado 
  • 225 gramai  pieno 
  • 1.5 vieneto  kiaušinių 
  • 20 gramų  kakavos 
  • 3 šaukštai  konjako (nebūtina) 
  • 1.5 šaukštelio   vanilės ekstrakto 

Paruošimas:

1. Kiaušinio baltymus įpilkite į stiklainį, uždenkite maistine plėvele ir padarykite joje keletą skylučių, palikite baltymus kambario temperatūroje 1-3 dienoms.

2. Kitą dieną, dar geriau po 3 dienų, sumaišykite miltus, riešutus ir 185 g cukraus. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Išklokite kepimo popieriumi dvi apvalias kepimo formas – 23 cm ir 20 cm skersmens.

3. Baltymus suplakite iki purumo, tada berkite po truputį cukraus pudrą ir plakite iki kol masė taps standi ir blizgi. Pabaigoje įpilkite ir įplakite vanilės ekstraktą. (arba galima baltymus plakti virtuvės kombaino pagalba štai taip – baltymus įpilkite į kombaino indą ir pradėkite plakti minimaliu greičiu. Plakite taip apie 3 minutes arba kol baltymai suputos. Tada padidinkite greitį ir suplakite iki purumo. Tokiu būdu suplaktų baltymų struktūra bus stipresnė).

4. Į baltymų masę įberkite riešutų mišinį ir labai atsargiai su mentele išmaišykite.

5. Tešlą padalinkite į dvi dalis, vieną išmaišykite su kakava. Tešlą pilkite į dvi kepimo formas ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2 val. Išimkite kepimo formas iš orkaitės ir palikite pastovėti 12-24 val. (tam, kad tešla sutvirtėtų).

6. Pieną ir kiaušinį suplakite, kad jie susijungtų (ne daugiau). Įpilkite pieno mišinį į puodą ir įberkite cukrų (225 g). Virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant iki užvirimo. Sirupas turi šiek tiek sutirštėti (būtinai). Atvėsinkite iki kambario temperatūros.

7. Sviestą suplakite iki purumo. Toliau plakdami po truputį pilkite sirupą ir plakite iki purios, kreminės konsistencijos. Pabaigoje įplakite vanilės ekstraktą ir konjaką (jei naudojate).

8. Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ant 150 g šokolado. Palikite pastovėti 2 min, tada išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą, nes ganašas, prieš jį suplakant, turi būti labai šaltas. (Tai geriausia daryti iš vakaro, kad jis naktį pastovėtų šaldytuve). Išimkite ganašą iš šaldytuvo ir suplakite iki purios konsistencijos (maždaug plaktos grietinėlės konsistencija).

9. Šokoladiniai papuošimai: išlydykite 50 g šokolado ir su mentele tolygiai paskirstykite ant acetato juostos arba ant kepimo popieriaus lapo. Palaukite porą minučių ir perbraukite per šokolado juostą su dantyta mentele. Liks ilgos šokoladinės juostos. Palaukite kol šokoladas ims stingti, tada susukite juostą ir palikite sustingti iki galo (galima įdėti į šaldytuvą). Kai šokoladas sustings, nuimkite juostą.

10. Torto sutepimas: Išimkite tešlą iš kepimo formų ir nuimkite kepimo popierių. Padėkite mažesnį tešlos blyną ant didesnio ir apipjaustykite didesnį taip, kad jis taptų toks pat kaip mažesnis. Apipjaustytas dalis paimkite ir susmulkinkite – įdėkite į maišelį ir susmulkinkite su kočėlu – trupinius naudosime šonų papuošimui. Aš smulkinu tiesiog su peiliu. Torto padėkliuką patepkite trupučiu kremo ir padėkite ant jo vieną tešlos blyną. Ant vieno tešlos blyno viršaus uždėkite 3/4 pagaminto pirmo kremo ir tolygiai paskirstykite su mentele. Ant viršaus padėkite kitą tešlos blyną (viršumi į apačią, taip viršus bus lygus ir mažiau sunaudosite šokoladinio kremo kad išlyginti viršų) ir lengvai prispauskite. Torto šonus ir viršų patepkite šokoladinių kremu ir išlyginkite su mentele. Šonus aplipdykite / apibarstykite su trupiniais.

11.Torto viršų papuoškite su likusiu pirmu kremu ir šokoladiniu kremu. Papuoškite šokoladinėmis juostomis. Įdėkite tortą nakčiai į šaldytuvą (arba bent jau porai valandų). Torto šonus ir viršų patepkite šokoladiniu kremu ir išlyginkite su mentele. Pasilikite kremo papuošimui. Šonus aplipdykite su trupiniais. Torto viršų papuoškite gėlytėmis iš šviesaus kremo ir lapais iš šokoladinio kremo.

Skanaus!!!

Kiti receptai