Bao su korėjietiška vištiena

Nors bao (bandelės) kildinamos iš Kinijos, tačiau jos labai populiarios visoje Azijoje. Pietų Korėja čia ne išimtis. O korėjiečiai bao mėgsta ruošti su korėjietiška vištiena.

Tai nesudėtingai pagaminamas ir labai skanus patiekalas. Bao – tai virtos mielinės bandelės, kurios gali būti valgomos vienos, prie sriubos ar daržovių patiekalų arba užpildomos mėsos, daržovių ar vaisių įdarais. Įdarų įvairovė milžiniška – traški vištiena, kiauliena, jautiena, džiūvėsėliuose keptas tofu, brokoliai, kalafiorai ar kitos daržovės, saldžios bandelės ruošiamos su saldinta raudonųjų pupelių pasta.

 „Gochujang“ yra korėjietiškas fermentuotas raudonos aitriosios paprikos padažas arba pasta, pasižyminti dūminiu, saldžiu ir šiek tiek aštriu skoniu, Šis padažas patiekalui suteikia šilumos, sodrumo, aštrumo ir šiek tiek saldumo.

Šios bandelės tiks tiek užkandžiui tiek ir pagrindiniam patiekalui. Jas galima valgyti tiesiog rankomis, pasiimti į pikniką, kelionę, ar į darbą pietums.

Nesunkiai bao pasigaminsite ir namuose, tik reikia turėti mintyje, kad tai mielinės tešlos bandelės, tad reikės skirti laiko jų kildinimui. Tačiau pačią tešlą paruošite labai nesudėtingai. Aš šįkart rinkausi šaldytas bao, tačiau daviau sau žodį, kad kitą kartą tikrai gaminsiu pati. Ir kitą kartą būtinai gaminsiu su plėšyta arba smulkiau pjaustyta mėsa bei įdaru, nes šįkart to neįvertinau ir įdaras laikėsi labai sudėtingai, o valgyti buvo nelengva.

Vištienos marinatas

  • 4 vištienos krūtinėlės, supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais
  • 240ml pasukų arba jogurto
  • ½ šaukštelio druskos
  • ¼ šaukštelio baltųjų pipirų
  • ¼ šaukštelio česnakinės druskos

Vištienos glazūra

  • 180g universalių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • ½ šaukštelio česnakinės druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • 1 šaukštelis paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
  • Augalinis aliejus tinkantis skrudinimui – apie 1 litrą

Korėjietiškas padažas

  • 2 šaukštai gochujang pastos (keičiau tailandietišku čili padažu)
  • 2 šaukštai medaus
  • 4 šaukštai rudojo cukraus
  • 4 šaukštai sojų padažo
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštelio malto imbiero
  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
  • 1 valgomasis šaukštas sezamo aliejaus

Pateikimui

  • 1 mažas raudonas svogūnas supjaustytas pusžiedžiais
  • Agurkas – supjaustytas šiaudeliais
  • Morkų – supjaustytų šiaudeliais
  • Nedidelė sauja šviežių kalendrų
  • Sezamo sėklų

Gaminimą pradėkite nuo vištienos. Į dubenį dėkite supjaustytą vištieną, supilkite pasukas (jogurtą), druską, pipirus ir česnakinę druską. Sumaišykite, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų bent 1 valandą.

Įkaitinkite keptuvę (aš naudojau puodą) su aliejumi iki karštumo.

Sumaišykite traškios glazūros ingredientus mažame dubenėlyje. Išimkite vištieną iš šaldytuvo ir nusausinkite marinato perteklių. Apvoliokite vištieną glazūros mišinyje.

Virkite vištieną 3–5 minutes, kol pagels ir bus išviręs vidus. Jei naudosite mažesnį puodą ir reikės kelių kartų, kad išvirtumėt visą vištieną, paruoštus gabalėlius dėkite į įkaitintą orkaitę, kad išlaikytų šilumą.

Bandelių pašildymas

Užverdame vandenį garų puode. Idealu jei turite bambukinį sietelį.

Kiekvieną bao sudėkite ant kepimo popieriaus kvadratėlių ir kartu su popieriumi dėkite į garintuvą. Uždenkite rankšluostuku, (kad surinktų garus ir jie nesudrėkintų bandelių) ir ant viršaus dangčiu. Garinkite apie 8 min.

Paruoštas bao dėkite ant šiltos lėkštės.

Padažo paruošimas

Kol šildomos bao, paruoškite padažą. Į puodą suberkite gochujang, medų, cukrų, sojų padažą, česnaką, imbierą, augalinį aliejų ir sezamų aliejų ir išmaišykite. Užvirkite,  ir patroškinkite 5 minutes, kol sutirštės.

Prieš patiekiant

Visą iškeptą vištieną dėkite į dubenį, apipilkite padažu ir išmaišykite.

Jei gabalėliai atrodo per dideli, galite prieš apipilant padažu juos supjaustyti mažesniais.

Atsargiai atidarykite pašildytas bao ir dėkite korėjietišką vištieną. Prieš patiekiant, ant viršaus uždėkite raudonojo svogūno, morkų, agurkų, šviežios kalendros ir apibarstykite sezamo sėklomis (ką aš pamiršau padaryti…).

Skanaus!!!

Kiti receptai