Kanadietiškas mėsos pyragas su cinamonu

O kad žinotumėte kaip kvepėjo namai ruošiant šį pyragą!!! Gaila to perteikti nei nuotraukos, nei tekstas negali (kol kas 😊). Ogi šiluma, jaukumu ir Kalėdom…. Kai vakarai darosi vienas už kitą tamsesni, o saulutė pasidaro rečiau nei retai, toks pyragas ir yra tai ko reikia mūsų mintims, nuotaikoms ir skrandžiui, nes jis sušildo savo aromatais, skoniu ir suburia jaukiems pokalbiams prie stalo.

„Tourtière“, taip vadinasi šis kanadietiškas mėsos pyragas, gaminamas iš maltos mėsos, svogūnų, pikantiškų prieskonių derinio ir kepamas tešlos apvalkale. Paprastai gaminamas su malta kiauliena, veršiena ar jautiena.  Kartais naudojama ir žvėriena. Dar šis pyragas yra vadinami prancūzišku – kanadietišku mėsos pyragu, nes XIX amžiuje buvo net kelios emigracijos bangos būtent iš Prancūzijos darbui Kanados lentpjūvėse. Manoma, kad būtent prancūzai ir atvežė į Kanadą šį receptą, kur jis labai sėkmingai prigijo ir buvo perduodamas iš kartos į kartą iki pat šių dienų. Ir šis patiekalas laikomas Kvebeko Kūčių (réveillon de Noël) vakarienės patiekalu. Beveik kiekvienoje šeimoje yra teta ar močiutė, kuri turi savo receptą su vienu ar dviem slaptais ingredientais, bet pagrindas visų jų yra tas pats- tešlos apvalkale mėsa paruošta su pikantiškais prieskoniais.

Kai kurie receptai yra su virtomis bulvėmis, radau tikrai ne vieną tokį receptą. Bet aš rinkausi variantą be bulvių, tačiau kitą kartą įdėsiu dar ir morkų, manau jos čia labai tiks.

Šis pyragas puikiai tiks savaitgalio pietums, skanus tiek šiltas, tiek ir atvėsęs. Be to jis labai tinkamas užšaldymui. O patiekiamas su pomidorų padažu.

Ingredientai

  • 2 puodeliai universalių miltų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 140g sviesto
  • 6-7 šaukštai šalto vandens

Mėsos įdaras

  • 500g maltos kiaulienos
  • 500g maltos jautienos
  • 1 nedidelis svogūnas arba poro baltoji dalis
  • 1 skiltelė česnako
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/4 arbatinio šaukštelio maltų muskato riešutų
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/8 arbatinio šaukštelio pipirų
  • 1 kiaušinis (aptepimui)

Tešlos paruošimas

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Sviesto gabalėlius trinkite tarp pirštų miltuose, kol taps visa masė smėlinė. Įpilkite vandens ir minkykite iki vientisos masės.

Palikite tešlą šaldytuve pailsėti bent pusvalandžiui. Kol tešla vėsta, paruoškite įdarą.

Įdaro paruošimas

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, jautieną ir kiaulieną. Nusemkite riebalų perteklių.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite prieskonius ir supilkite į mėsos mišinį keptuvėje. Gerai įmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol susigers skystis. Jei masė nusėmus riebalus liko labai sausa, įpilkite 3-4 šaukštus vandens. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį šiek tiek atvėsti.

Pyrago surinkimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Pasiruoškite 26cm skersmens kepimo formą.

Tešlą padalinkite per pusę. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite apskritimą maždaug 32cm skersmens. Išklokite tešla formos dugną ir kraštus. Sudėkite mėsos įdarą.

Iškočiokite viršutinį tešlos sluoksnį (apie 26cm skersmens) ir uždėkite ant įdaro. Suspauskite tešlos lakštus kartu. Galite padaryti dekoratyvinį krašto lankstymą, tuomet iškepęs pyragas bus gražesnis. Jei ne, tada užtenka suspausti kruopščiai pirštais arba šakute abu lakstus kartu. Keliose vietose įpjaukite arba žirklėmis įkirpkite viršutinį sluoksnį, kad būtų kur orui išeiti pyragui kepant. Aptepkite viršų kiaušinio plakiniu.

Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje  30 – 35 minučių arba kol tešla bus auksinio rudumo.

Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti bent 10 minučių prieš patiekiant.

Vieno pyrago turėtų pakakti 6-8 asmenims.

Skanaus!

Kiti receptai