Nesaldžių pyragų ir kišų šaldymas – naudingi namų darbai

Nesaldžių pyragų šaldymo meno mane išmokė amerikietė Sandy. Sandy – karjeros siekianti moteris, tačiau kartu ir dviejų vaikų mama, kuriai labai rūpi ką jos šeima valgo. Tad vieną savaitgalio dieną ji skiria maisto paruošimui visai savaitei ir viską užšaldo. O darbo dienomis auklei telieka išimti paruoštukus iš šaldymo kameros ir pašildyti.

Šio kišo receptas: Burokėlių kišas

Keletą paruoštukų gavau ir aš, kuomet grįžom su mažąja iš gimdymo namų, o Sandy kaip gera kaimynė atskubėjo (kaip įprasta amerikiečiams), su paruoštu maistu pasveikinti sugrįžus į namus. Tas patogumas man buvo kažkas tokio!!! Teko pripažinti, kad tai yra tai, apie ką niekada nepagalvojau.

Aš esu iš tų mamų, kuri visada teikiau ir teiksiu pirmenybę šviežiam, namuose gamintam maistui, na bet būna dienų lyg tyčia, kad nieko nespėji. Vat tada ir atskuba paruoštukai į pagalbą. Ir nors koldūnų mūsų šaldiklyje nerasit, bet koks nesaldus pyragas ar kišas budi. Na ką gali žinoti…

Kaip užšaldyti nekeptus mėsos pyragus ir kišus?

Dažnai darydama pietums ar vakarienei mėsos pyragą arba kišą iškart darau du ar tris. Vieną suvalgom, o kitą/kitus užšaldau.

  1. Pagaminkite pyragą pagal receptą. Viršaus NEAPTEPKITE kiaušinio plakiniu!!!
  2. Dėkite į šaldymui tinkamą indą arba vienkartines aliuminines pyragų lėkštes.
  3. Dėkite pyragą ant užšaldymo lentynos ir užšaldykite, kol visiškai sutvirtės.
  4. Tuomet pyragą dėkite į šaldymo maišelį (galima ir su indu jei jis tinkamas šaldymui), užrašykite datą.
  5.  Taip užšaldytas pyragas gali budėti iki 4 mėnesių.

Prieš patiekiant:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180- 200°C (priklauso nuo pyrago).
  2. Išimkite pyragą iš šaldiklio ir išvyniokite.
  3. Viršų aptepkite kiaušinio plakiniu.
  4. Sušaldytą mėsos pyragą padėkite į įkaitintą orkaitę.
  5. Kepkite, kol tešla taps rudai auksinės spalvos, apie 50–60 minučių.
Cukinijų kišas su fetos sūriu

Šio kišo receptas: Cukinijų kišas

Kaip užšaldyti iškeptus pyragus?

Kišas su lašiša ir krapais

Šio kišo receptas: Lašišos kišas

  1. Pagaminkite pyragą pagal receptą
  2. Dėkite į šaldymui tinkamą indą arba vienkartines aliuminio pyragų lėkštes.
  3. Iškepkite pyragą pagal receptą.
  4. Iškepus leiskite pyragui visiškai atvėsti.
  5. Dėkite pyragą  ant užšaldymo lentynos ir užšaldykite, kol visiškai sutvirtės.
  6. Tuomet dėkite pyragą į šaldymo maišelį (galima ir su indu jei jis tinkamas šaldymui), užrašykite datą.
  7.  Taip užšaldytas pyragas gali budėti iki 4 mėnesių.

Prieš patiekiant:

  1. Išimkite pyragą iš šaldiklio ir maždaug tris valandas palaikykite šaldytuve.
  2. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (180- 200°C), kol sušils (apie 20–30 minučių).

Kaip užšaldyti mėsos pyrago įdarą?

Kartais nutinka taip, kad pasigaminate per daug mėsos (ar kito) įdaro. Kartais taupydama ateities laiką aš planuotai pasigaminu daugiau įdaro. Tikrai patogu, kada žinai, kad laiko paruošti pietus ar vakarienę neturėsi, o susirinkus į namus visi bus alkani, tad turint paruoštukų teliks tik iš vakaro prisiminti ir išimti įdarą iš šaldymo kameros ir patiekalas pusiau jau paruoštas. Pyragų įdarus galit panaudoti ir ruošdami pastą ar troškinius. Taigi kaip šaldom?

  1. Paruoškite mėsos pyrago įdarą ir leiskite jam atvėsti.
  2. Atvėsusį įdarą sudėkite į šaldymo maišelius arba indelius, užklijuokite etiketę ir užrašykite datą.
  3. Taip užšaldytas įdaras gali budėti iki 4 mėnesių.

Prieš patiekiant:

  1. Išimkite pyrago įdarą iš šaldiklio ir palikite per naktį atšildyti šaldytuve.
  2. Pagaminkite pyragą (kartais čia pasitelkiu šaldytą tešlą į pagalbą).
  3.  Kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 180-200°C , 30–35 minutes arba kol tešla bus auksinio rudumo.
Kanadietiškas mėsos pyragas su cinamonu

Šio mėsos pyrago receptas: Kanadietiškas mėsos pyragas

KURĮ BŪDĄ RENKUOSI AŠ? DAŽNIAUSIAI ŠALDAU PAGAMINTĄ, BET DAR NEKEPTĄ PYRAGĄ, TUOMET IŠKEPUS JIS NIEKUO NESISKIRIA NUO TIK KĄ PAGAMINTO.

Mano šeimos mėgstamiausi kišai ir mėsos pyragai.