Mėgstu patiekalus, kuriuos gali pasigaminti iš anksto, o kol orkaitė atlieka savo darbą, lieka laiko ramiai pasiruošti pietų stalą. Tad kišai tikrai dažni svečiai mano virtuvėje.
Šis pyragas yra lengvai transportuojamas, tad labai tinkamas iškyloms, kelionėms ar užkandžių dėžutėms.
Na, o kišas su burokėliais ir ožkų sūriu pikantiškas, gal net kažkiek aristokratiškas patiekalas, kuris tikrai nustebins savo subtiliu skonių deriniu.
Ingredientai
Tešlai reikės
- 300g miltų, (galima naudoti miltų mišinį be glitimo)
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 150g šalto sviesto
- 1 kiaušinis
- 80ml šaltų pasukų (jei neturit tiks ir šaltas vanduo)
- 50g skrudintų sezamo sėklų
Įdarui reikės
- 2-3 vidutinio dydžio orkaitėje kepti burokėliai, supjaustyti 2mm griežinėliais
- druska ir pipirai pagal skonį
- 3 puodeliai špinatų
- 3 kiaušiniai
- 1/2 puodelio graikiško jogurto
- 1/2 puodelio riebios grietinėlės
- šviežių petražolių
- šviežių krapų
- saldžiosios paprikos miltelių
- 170g pelėsinio ožkų sūrio
- 100g brie sūrio
- 75g smulkintų graikinių riešutų.
Gaminimas
Pradėkite nuo tešlos gaminimo. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, skrudintas sezamo sėklas ir druską. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą, tada rankomis įmaišykite sviestą į miltų mišinį. Stenkitės dirbti greitai, kad sviestas nespėtų sušilti.
Suplakite kiaušinį ir pasukas (arba vandenį). Padarykite duobutę sviesto ir miltų mišinyje ir supilkite šaltą pasukų-kiaušinių mišinį. Išmaišykite tešlą šakute. Ant lengvai miltais pabarstyto darbinio paviršiaus išpilkite tešlos mišinį. Švelniai minkykite tešlą kol ji supils į vientisą masę.
Pasiruoškite 22 arba 24 cm skersmens kepimo formą. Tešlą iškočiokite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiotos tešlos blynas turėtų būti kiek didesnis už formą, nes reikia iškloti ir formos kraštus. Išklokite formą tešla, tešlos perteklių nuo kraštų nupjaukite. Uždenkite ir 30 minučių laikykite šaldytuve.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių.
Dubenyje išplakite kiaušinius, graikišką jogurtą, grietinėlę, sudėkite petražoles, krapus, saldžiąją papriką, žiupsnelį druskos ir pipirus ir viską gerai išmaišykite.
Į formos apačią dėkite supjaustytus špinatus. Ant viršaus dėkite griežinėliais supjaustytus burokėlius, o į jų tarpus įterpkite riekelėmis pjaustytus sūrius. Viską užpilkite kiaušinio plakiniu. Pabarstykite graikiniais riešutais.
Kepkite iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių arba tol, kol tešla gražiai paruduos.
Prieš pateikdami, palikite kišą 5 minutes pailsėti. Apibarstykite smulkintais žalumynais.
Skanaus!!!
*Šis kišas skanus tiek šiltas tiek ir atvėsęs. O jei valgysite kitą dieną, galite pašildyti 10-15min įdėję į iki 160 C įkaitintą orkaitę.
**Šis kišas yra tinkamas ir užšaldymui. Kaip teisingai tą padaryti skaitykite Nesaldžių pyragų ir kišų šaldymas. Jį galite pasiruošti prieš keletą dienų ar savaičių, užšaldyti ir prieš patiekiant teliks tik iškepti. DĖMESIO!!! Jei šaldysite stikliniame inde, kepant reiktų dėti į neįkaitintą orkaitę, kad neskiltų indas dėl temperatūros staigaus pokyčio ir kepti maždaug 10 min ilgiau.