Spanakopita – graikiškas filo tešlos pyragas su špinatais ir feta

Nors miltinių patiekalų pastaruoju metu vengiu, šis pyragas patraukė mano dėmesį dėl dviejų dalykų: špinatų lysvė šiemet tiesiog lūžta nuo gigantiškų špinatų ir pastarosiomis savaitėmis jie jau tapo mano gaminamų patiekalų pagrindu bei filo tešlos, niekada nebandytos ir apipintos įvairiausiais mitais (plona, greit džiūsta, lengvai plyšta, reikia greitai dirbti ir t.t.).

Nors miltinių patiekalų pastaruoju metu vengiu, šis pyragas patraukė mano dėmesį dėl dviejų dalykų: špinatų lysvė šiemet tiesiog lūžta nuo gigantiškų špinatų ir pastarosiomis savaitėmis jie jau tapo mano gaminamų patiekalų pagrindu bei filo tešlos, niekada nebandytos ir apipintos įvairiausiais mitais (plona, greit džiūsta, lengvai plyšta, reikia greitai dirbti ir t.t.).

Rezultatas – labai skanus pyragas pietums. Tešla tikrai ypatinga, greit džiūsta ir reikia būtinai dangstyti drėgnu rankšluostuku, bet rezultatas taip pat ypatingas – traški tešla puikia deranti su švelniu įdaru. Ir nors visuose aprašuose, kiek skaičiau apie „Spanakopita“ buvo rekomenduojama nesusigundyti įdėti česnako, aš kitą kart gamindama įdėčiau arba česnako arba pelėsinio sūrio, nes špinatai yra labai švelnūs, tai jie tiesiog prašyte prašosi ryškesnio skonio. Ir filo tešlos patiekalų mano virtuvėje dar tikrai bus. Man patiko dirbti su šia pretenzinga tešla.

Taigi receptas:

  • 450g špinatų (tinka tiek švieži, tiek ir šaldyti, tik šaldytus atitirpinus reikėtų nusausinti)
  • 1 didelis svogūnas (aš naudojau poro baltąją dalį)
  • 4 kiaušiniai
  • 300g fetos sūrio
  • Gera sauja smulkintų krapų
  • Gera sauja smulkiai supjaustytų petražolių
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 6 didelių filo tešlos lakštų (arba 12 mažesnių)
  • 1 puodelis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, (gali prireikti ir daugiau).

Filo tešlą atitirpdykite pagal visas instrukcijas. Būtinai denkite drėgnu rankšluostuku, nes ji labai greitai džiūsta.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių. Pasiruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite špinatus ir likusius įdaro ingredientus. Maišykite, kol viskas gerai susimaišys.

Kepimo indo dugną ir šonus ištepkite alyvuogių aliejumi. Indą išklokite dviem filo tešlos lakštais, leisdami jiems uždengti indo šonus. Tokiu pačiu būdu dėkite dar du lakštus ir patepkite juos alyvuogių aliejumi. Pakartokite, kol bus sunaudoti 6 filo tešlos lapai.

Dabar tolygiai paskirstykite špinatų ir fetos įdarą Viršų uždenkite tokiu pačiu būdu filo tešlos lakštais juos pertepdami alyvuogių aliejumi.

Pačią viršutinę dalį patepkite alyvuogių aliejumi ir pašlakstykite vos keliais lašais vandens.

Kepkite apie 40 min arba tol, kol tešla bus traški ir aukso rudumo. Išimkite iš orkaitės. Supjaustykite kvadratais ir patiekite.

Skanaus!

Kiti receptai