Angliška klasika – Šepardo pyragas

Šepardo pyragas, kitaip dar vadinamas Piemenėlių pyragu

Ilgai svarsčiau, koks patiekalas man labiausiai asocijuojasi su Anglija. Ir šį klausimą labai greitai išsprendė vaikai labai taikliai prisiminę, kad būtent Šepardo pyragas, yra tas kurį mes gaminame bene dažniausiai iš britiškų patiekalų. Manoma, kad Šepardo pyragas yra kilęs iš Šiaurės Anglijos, nes ten buvo bene daugiausiai avių ūkių, mat tradicinis Šepardo pyragas yra gaminamas iš avienos arba ėrienos.

Šis pyragas, dar kitaip žinomas Cotagge pyrago pavadinimu išpopuliarėjo dar XVIIIa. Cotagge -pavadinimas prigijo dėl to, kad taip yra vadinamas kuklus kaimo darbininkų būstas. Tuo metu, tai buvo pyragas gaminamas iš mėsos ir daržovių likučių padengiant viską bulvių koše. Šepardo pyragu jis imtas vadinti XIXa pabaigoje, kuomet jį gaminant imta naudoti avieną arba ėrieną. Tai taip šie pyragai ir atsiskyrė: kai gaminant naudojama jautiena ar kita mėsa jis vadinamas Cotagge pyragu, o kai gaminama prabangesnė versija, su aviena ar ėriena – Šepardo pyragu.

Lietuviškai šis pyragas vadinamas “Piemenėlių pyragu“. Tai lyg kitokia lietuvių pamėgtų mėsos kukuliukų su bulvių koše versija. Ir šis patiekalas yra gan dažnai gaminamas mūsų šeimoje, nes tai vienas iš tų patiekalų, kuris patinka visiems.

Tad atvėsus orams ir ilgėjant vakarams, kada vis labiau norisi šilto maisto, šis patiekalas bus puiki vakarienė, o savaitgalį galite jį drąsiai patiekti ir pietums.

Mėsos įdaras:

  • 350g maltos jautienos
  • 350 arba maltos avienos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 poro baltoji dalis
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • Žalumynų (petražolių, čiobrelių, bazilikų)
  • 1 valgomasis šaukštas balzamiko acto
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 puodelis jautienos sultinio Druskos
  • Pipirų

Bulvių sluoksnis:

  • 4-5 bulvės
  • 50g sviesto
  • 70g parmezano sūrio (galima nedėti)
  • Druskos
  • Pipirų

Mėsos sluoksnio paruošimas

Mėsą pakepkite su trupučiu aliejaus. Jei keptuvė nėra pakankamai didelė, kepkite dalimis. Pakeptą mėsą atidėkite. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, dėkite smulkiai supjaustytus porus ir apkepkite. Tada dėkite smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą morką. Ir kepkite kol daržovės pakeis spalvą. Tada į keptuvę su daržovėmis sudėkite pakeptą mėsą, žoleles, pipirus, supilkite sultinį. Jei reikia įdėkite druskos. Viską išmaišykite ir patroškinkite maišydami 6–8 minutes. Įpilkite balzamiko acto, įdėkite smulkiai supjaustytus česnakus. Supilkite pomidorų pastą. Viską gerai išmaišykite ir dar troškinkite apie 5 minutes maišydami.

Bulvių sluoksnio paruošimas

Bulves nulupkite, supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir dar leiskite bulvėms apie minutę pailsėti karštame puode, kad išsigaruotų likęs skystis.Sudėkite sviestą, druską, pipirus ir sutrinkite bulves trintuve iki vientisos masės. Suberkite sūrį (jei nusprendėte naudoti) ir maišykite iki vientisos masės.

Teliko paruošti pyragą kepimui

Į aukštą kepimo indą dėkite mėsos įdarą. Tada šakute ant jo viršaus paskirstykite bulvių sluoksnį ir jį išlyginkite. Aš mėgstu padaryti „pasišiaušusį“ paviršių, tada jis skaniai apskrunda kepdamas. Kepkite 40-45 min iki 190C įkaitintoje orkaitėje. Prieš patiekiant, leiskite ~15 minučių pyragui susistovėti.

Skanau!!!

Kiti receptai