Čekiški kalėdiniai sausainiai „Juoda- balta“

Šie čekiški sviestiniai sausainiai yra nepaprastai trapūs ir švelniai saldūs ir yra labai mėgstami čekų, tad kepami ne tik Kalėdiniam stalui. O man pasirodė labai žaismingi ir tikra meditacija gaminti.

Ingredientai

  • 220g sviesto
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 1/2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
  • 2 1/2 puodelių universalių miltų
  • 2 šaukštai kakavos miltelių

Paruoškite tešlą

Dideliame dubenyje sviestą ir cukrų išsukite iki šviesumo ir purumo. Įmuškite kiaušinį, sudėkite vanilinį cukrų ir kruopščiai viską išmaišykite. Suberkite miltus ir viską išminkykite.

Padalinkite tešlą per pusę ir į vieną pusę tešlos įminkykite kakavos miltelius.

Sausainių raštas – kiekvienos šeimininkės išradingumo rezultatas. Aš kepiau trijų raštų sausainius: šachmatų lentos, sraigės kiauto ir tamsaus rėmelio.

Formuojant norimą dvispalvį raštą reikia laikytis šių patarimų:

  • Iškočiotus tešlos lakštus (tamsaus rėmelio atveju šviesų volelį) dėti ant lygaus paviršiaus ir maždaug 30 minučių palaikyti šaldytuve, kad būtų lengviau pjaustyti ir formuoti.
  • Formuojant norimą raštą, tešlos detales aptepkite kiaušinio baltymu, taip detalės geriau sulips viena su kita.
  • Tešlos ruošinius apvyniokite plastikine plėvele ir laikykite šaldytuve 2–3 valandas, taip bus lengviau pjaustyti, nes tešla nelips prie peilio.

Sraigės kiauto sausainių raštą gausite iškočioję vienodo dydžio, vieną geltoną ir vieną rudą tešlos lakštus. Aptepę kiaušinio baltymu dėkite vieną lakštą ant kito ir susukite nuo krašto į volelį.

Tamsaus rėmelio sausainiai – iš šviesios tešlos iškočioję volelį, o iš tamsios tešlos stačiakampį, aptepę jį kiaušinio baltymu, apsukite juo šviesios tešlos volelį.

Šachmatų lentos sausainiai: iškočiokite kiekvienos tešlos 1cm storio stačiakampį. Tešlą, ant lygaus paviršiaus maždaug 30 minučių palaikykite šaldytuve. Kiekvieną stačiakampį supjaukite horizontaliai 1cm pločio juostelėmis. Dėkite 6 kintamų spalvų juostas, įsitikindami, kad jos liečiasi. Virš pirmo sluoksnio uždėkite antrą juostų sluoksnį, kaitaliodami spalvas. Jei norite, galite pridėti ir trečią ir ketvirtą sluoksnį. Apvyniokite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve 2–3 valandas.

Iškepkite sausainius

Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Išimkite pasiruoštas tešlas iš šaldytuvo. Supjaustykite 0,5 cm storio sausainiais ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Kepkite 10–15 minučių. Atvėsinkite. Patiekite ir mėgaukitės!

Kiti receptai

Pasidalink įrašu: