Estiški rūgpienio paplotėliai

Tai labai paprastas ir skanus patiekalas. Man jis patinka, nes ingredientai tie, kurie beveik visada yra šaldytuve (rūgpienį galima keisti kefyru ar jogurtu), o pagaminsite greitai ir lengvai. Labai tinkamas užkandžiams į keliones ar vaikų užkandžių dėžutes.

Rūgpienio paplotėliai (hapupiimakakud) – tai senovinis Pietų Estijos, Võrumaa, receptas. Šie paplotėliai yra laikomi pirmųjų blynų ir vėlesnių paplotėlių pirmtakais. Senovėje jie buvo kepami karštuose pelenuose arba ant karšto molio.

Ingredientai

  • 0,25 litro rūgpienio
  • 250 g miltų (naudokite sumaišytus kvietinius ir grikių miltus arba vien tik grikių)
  • 1 šaukštas tirpinto sviesto ar aliejaus,
  • druskos,
  • kmynų sėklų

Sumaišykite rūgpienį, druską ir aliejų. Palaipsniui maišant supilkite miltus. Aš naudojau grikių ir kvietinius pilno grudo miltus sumaišytus lygiomis dalimis. Tešla turi būti pakankamai tiršta, bet ne per skysta, kad būtų galima formuoti paplotėlius.

 Šlapiu šaukštu formuokite iš tešlos apvalias bandeles.

Dėkite bandeles ant riebalais išteptos ar kepimo popieriumi išklotos skardos ir suplokite, kad gautųsi tarsi storas blynas.  Galite naudodamiesi šakute įspausti skylutes kiekvieno paplotėlio viduryje. Apibarstykite kmynų sėklomis.

Kepkite 220 C temperatūroje 10-13 minučių.

Šiltus paplotėlius aptepkite sviestu ar medumi ir patiekite su šaltu pienu.

Skanaus!

Kiti receptai