Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

Jei mėgstate įvairias salotas, tuomet alyvuogių aliejų tenka įsigyti dažnai. Tad ir klausimų jį renkantis kyla nemažai: kuo vienas skiriasi nuo kito; kodėl skiriasi jų kainos ir kaip išsirinkti geriausią. Tad visus būtinus žinoti kriterijius surašiau vienoje vietoje.

Meniu planavimas

Sudėk savo chaotišką kasdienybę į sistemą

Alyvuogių aliejus nuo seno buvo vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Tačiau alyvuogių aliejui populiarėjant atsirado vis daugiau pagundų gamintojams nebūti sąžiningais ir gaminti ne visada pačios aukščiausios kokybės gaminį.

Renkantis alyvuogių aliejų svarbu skaityti etiketes ir atkreipti dėmesį kiek ir kokios informacijos pateikia gamintojas. Aukščiausios kokybės yra Extra virgin aliejus. Jo rūgštingumas svyruoja nuo 0-0,8%. Toks aliejus bus spaustas iš aukščiausios kokybės alyvuogių, mechaniniu būdu, žemoje temperatūroje. Jame gausu ne tik skonio, bet ir naudingų maistinių medžiagų. 

Ne visada rūgštingumą rasite nurodytą net ir ant aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus pakuočių, nes nėra reikalavimo būtinai jį nurodyti. Tačiau atsakingi gamintojai daro kasmetinius derliaus tyrimus ir jei smalsu visada galite paklausti šios informacijos gamintojo.

  • Rinkitės šalto spaudimo mechaniniu būdu išspaustą alyvuogių aliejų.
  • Ekologiškumo ženklas – tai vienas iš aukščiausios kokybės kriterijų.
  • Rinkitės tą aliejų, kurio etiketėje nurodomas ūkis, regionas, alyvuogių rūšis.
  • Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus spaudžiamas iš dar nesunokusių alyvuogių. Jo išeiga nėra didelė, tad ir kaina negali būti maža.
  • Kokybiškas aliejus bus išpilstytas tamsiuose stikliniuose buteliuose, kad apsaugoti jį nuo tiesioginių saulės spindulių.
  • Niekada nesirinkite rafinuotų, dezodoruotų ar išspaudų alyvuogių aliejų.
  • Nesirinkite aliejus, kuris yra kelių aliejų mišinys.

Jums taip pat gali patikti