Karaimų kibinai – patys skaniausi

Buvo laikas, kai kibinus kepdavau labai dažnai. Vos ne kas savaitgalį. Kibinai labai patogus patiekalas pasiimti į kelionę, pikniką. Jie skanūs tiek šilti, tiek ir atvėsę. O mano pats skaniausias kibinas visada būna, kitą rytą prie puodelio kavos.

Ilgai ieškojau ir bandžiau receptus, kur tik rasdavau bent mažą užuominą, kad tai pats tikriausias karaimų kibinų receptas. Tad ir receptas susiformavo iš praktikos, juk kai daug kartų gamini tą patį patiekalą atrandi ir savo proporcijas, tad šis recepto užrašymas man savotiškas vietos atlaisvinimas galvoje.

Šįkart kibinus kepiau po labai ilgos pertraukos ir vis sustodavau pagalvoti ar tikrai taip darau kaip darydavau anksčiau. Ir pirmą kartą išbandžiau varškės įdarą. Kažkaip mėsos įdaras pasibaigė, o tešlos turėjau dar gana daug, tad patikrinau šaldytuvą ir nusprendžiau, kad varškė yra tai ko man tikrai norisi šiandien pietums. Turėjom ir pietus ir desertą vienu kepimu.

Tešlai:

  • 1 kg kvietinių miltų
  • 200g šalto sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 400g grietinės
  • Žiupsnis druskos
  • 1 kiaušinio aptepti tešlos kraštus ir kibinų viršų

Mėsos įdarui:

  • 600g vištų šlaunelių mėsos
  • Poro balta dalis
  • Šaukštas sviesto
  • Druskos
  • Vištienos prieskonių arba pusė sultinio kubelio (tokiu atveju druskos berkite atsargiai)

Varškės įdarui

  • 200g varškės
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai cukraus
  • Galima įdėti žiubsnelį kmynų

Iš šio kiekio pagaminau 18 kibinų su mėsa ir 10 kibinų su varške.

Miltus persijojame, dedame druską.  Į miltus įtarkuojame sviestą. Sviestą triname tarp pirštų kol pus vientisa smėlinė masė.

Atskirame inde išmaišome kiaušinius su grietine ir gautą masę įpilame į miltų ir sviesto masę, gerai išmaišome ir gautą tešlą dedame į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui. Jei jaučiate, kad tešla kiek kieta, įdėkit dar šaukštą grietinės. Kartais taip nutinka jei naudojote mažesnio dydžio kiaušinius.

Per tą laiką pasiruoškite įdarus.

Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais (būtinai pjaustykite!) Dįkite smulkiai supjaustytą porą ir smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą sviestą. suberkite prieskonius ir padruskinkite. Įpilkite šlakelį šalto vandens- mėsa dėl to bus minkštesnė.

Varškės įdarui skirtus produktus išmaišykite iki vientisos masės. Aš pertryniau su smulkintuvu, taip pagreitinau visą procesą.

Tešlą iškočiokite ir norimo dydžio puodeliu arba dubenėliu išspauskite ar apipjaukite tešlos apskritimą. Kraštelį patepkite kiaušinio plakiniu.

Į vidų dėkite įdarą ir atidžiai užspauskite kraštus.

Kiekviename kibine iešmeliu padrykite skylutes orui kepant išeiti. Aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje 30-40 min, priklausomai nuo dydžio, kol gražiai pageltonuos.

Patiekite  su vištienos ar daržovių sultiniu. Mes gardžiavomės su kmynų arbata.

Skanaus!