Mielinės cinamoninės bandelės

Mielinės bandelės – tikra mielinės tešlos klasika. O jei dar tos bandelės su cinamonu, tai tada tikras žiemiško šeimos vakaro daniškas HYGGE.

Pagalvojus apie mielines bandeles turbūt visiems atmintyje iškyla mokyklos valgyklos bandelės: kam kvapas, kam skonis, o kam ir abu. Neslėpsiu, mielinės bandelės niekada nebuvo mano mėgstamos ir vis dar yra visiškai, absoliučiai ne mano patiekalas (miltai, cukrus ir mielės, tai ko mano organizmas netoleruoja), bet šįkart kepiau su pasididžiavimu, tarsi norėdama įrodyti savo vaikams, kad bandelės tikrai gali būti skanios. Kieno vaikai gauna nemokamą maitinimą mokykloje geriau nei bet kas supras, ką reiškia pilna kuprinė nesuvalgytų neiškilusių mielių bandelių, kurias liepia neštis namo, o ir namuose jų niekas nevalgo. Niekaip nesuprantu, kodėl vaikams vis dar negali dalinti vaisius, o ne bandeles.

Bet šįkart apie bandeles. Tai va kepiau su aukštai pakelta galva, nes nors ir mielinė tešla yra visiškai ne mano sritis, kepdama kūčiukus išmokau ją prikalbinti kilti ir labai geria kilti, tad ir bandelės gavosi purios, minkštos, kvapnios ir lengvai plėšomos (o čia yra labai svarbu!).

Receptas mano kūryba patobulinus kūčiukų receptą. Specialiai niekur neieškojau, o naudojau tai kas pavyksta.  

Cinamoninės mielinės bandelės

Šios bandelės pataisys net pačią niūriausią nuotaiką. Ruošiant kantrybės prireiks, bet jos tikrai vertos palaukimo: purios, saldžios ir lengvai plėšomos.
Įvertinimų nėra
Gaminimo laikas 1 hour
Tešlos kildinimas 1 hour 30 minutes
Visas laikas 2 hours 30 minutes
Virtuvė European
Porcijos 6

Reikės
  

  • 500 g miltų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 300 ml pieno šilto
  • 20 g mielių šviežių
  • 100 g sviesto

Įdarui:

  • 100 g sviesto minkšto kambario temperatūros
  • 4 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų cinamono

Papildomai:

  • 2 šaukštai cukraus apibarstymui
  • 1 šaukštas cinamono apibarstymui
  • 3 šaukštai sviesto formos patepimui ir bandelių aptepimui

Gaminimas
 

  • Dubenėlyje sumaišykite mieles su cukrumi ir 2 šaukštais šilto pieno, kol cukrus ir mielės ištirps. Geriausiai tą daryti šakute. Palikite bent 10min ir leiskite mielėms „užsikurti“.
  • Supilkite likusį šiltą pieną ir ištirpintą (šiltą, bet ne karštą) sviestą ir viską gerai išmaišykite.
  • Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Maišydami šaukštu po truputį į miltus supilkite mielių mišinį. Viska maišykite iki tešla taps elastinga. Baigiant geriausiai tešlą minkyti ant stalviršio. Tai turėtų trukti apie 15 minučių.
  • Suformuokite tešlos rutulį ir dėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 1 valandą šiltai pakilti. Jei bandeles planuojate patiekti pusryčiams,  tešlą galima kildinti šaldytuve per naktį.
  • Pakilusią tešlą plonai iškočiokite į didelio stačiakampio formą. Jo visą paviršių tolygiai ištepkite tirpintu sviestu. Dubenėlyje sumaišykite cukrų su cinamonu ir šiuo mišiniu tolygiai apibarstykite sviestu pateptą tešlą.
  • Tešlą suvyniokite į volelį. Gautą volelį supjaustykite į 3-4cm storio bandeles.
  • Kepimo formą ištepkite sviestu. Išdėliokite bandeles spirale į viršų palikdami tarpus bandelėms pakilti. Formą su bandelėmis pridekite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai pakilti apie 30 minučių.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pakilusių bandelių paviršių patepkite likusiais 2 šaukštais tirpinto sviesto ir pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Dėkite kepti į orkaitę 25-30minučių, kol jos taps lengvai auksinės, o cukrus cinamono pabarstas karamelizuosis.
  • Patiekite atvėsusias su stikline pieno!
  • Skanaus!
Išbandei receptą?Parašyk, ką manai!

Kiti receptai