Pikantiška kubietiška „Mojo“ vištiena su mango-avokado salsa

Kur šią savaitę keliaus #karantinoskoniukeliones buvo patikėta išrinkti man. Ir šįkart nelabai turėjau minčių, kur galėtumėm keliauti. Tad viską palikau likimui. Namuose turim sieną su dideliu žemėlapiu, tad nuėjus tiesiog užsimerkiau ir dūriau pirštu kažkur ties pusiauju, nes norėjau, kad keliautumėm ten kur šilta. Ir štai, likimas siuntė mums Kubą!
Ką aš žinojau apie Kubos? O gi panašu, kad nelabai kažką, apart Lino Adomaičio dainos „Q-BA-BA“ ir Camila Cabello dainos „Havana“, kurios šią savaitę ir skamba be paliovos mano virtuvėje. Ir nė vienas patiekalas net ir bandant prisiminti nelindo į galvą. Tik palmės, saulė ir vandenyno gaiva. Taigi nusprendžiau, kad bus įdomi ir daug žadanti kelionė.

Na o grįžtant prie  „Mojo“ vištienos, tai labai paprastas ir greitai paruošiamas (jei neskaitytume mėsos marinavimo), gaivus ir labai vasariškas patiekalas. O spalvos, tai ko aš nuolatos ieškau lėkštėje ir taip praskaidrinančios pilką lapkričio dangų.

Tai labai tradicinis, kaip sakoma „močiučiu patiekalas“, kurį žinoma kiekviena šeimininkė paįvairina savaip. Man jis labai patiko. O  vištienos marinatą išsisaugojau atskirai, manau jis įsitvirtins mano virtuvėje.

Šį patiekalą pagaminti 2 asmenims Jums reikės:

Vištienos marinatui

  • 1 arbatinis šaukštelis kumino sėklų
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 šviežia raudonas čili pipiras
  • ¼ šaukštelio druskos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 5 šaukštai apelsinų sulčių
  • 5 šaukštai citrinos sulčių
  • 300g vištienos krūtinėlių (be odos ir be kaulų) arba blauzdelių

Padažui

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • ½ puodelio apelsinų sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis laimio žievelės
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus
  • 1 arbatinis šaukštelis saldaus sojos padažo
  • ¼ puodelio šalto, nesūdyto sviesto, supjaustyto gabalėliais

Pateikimui

  • ½ puodelio supjaustyto mango
  • ½ avokado
  • Pagal skonį kapotų šviežių kalendrų ir šviežių petražolių.

Pasiruoškite marinatą. Sausoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies paskrudinkite kumino sėklas (apie 2 minutes). Į maišytuvą suberkite kumino sėklas, česnaką, čili pipirą, druską, alyvuogių aliejų, apelsinų sultis ir citrinos sultis; sumalkite iki vientisos pastos. Sudėkite vištieną į marinatą ir dėkite į šaldytuvą marinuotis maždaug 2 – 2,5 valandoms.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Ant vidutinės kaitros keptuvėje apkepkite vištieną po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kol lengvai apskrus. Dėkite į orkaitę ir kepkite, kol sultys praskaidrės, maždaug 8 minutes. Kai vištiena iškeps, išjunkite kaitrą orkaitėje, uždenkite folija ir leiskite dar 3–5 minutes pailsėti.

Kol vištiena yra orkaitėje, pasiruoškite padažą. Keptuvėje, ant vidutinės kaitros užkaitinkite alyvuogių aliejų, apelsinų sultis, laimio nutarkuotą žievelę, medų ir sojos padažą. Troškinkite, kol apelsinų sultys sumažės iki 1/3 pradinio tūrio ir pradės tirštėti. Nukelkite nuo ugnies ir po vieną, palaipsniui sudėkite sviesto gabalėlius. Maišykite kol ištirps. Padažą atidėkite.

Prieš patiekiant į lėkštės vidurį dėkite vištieną ir pabarstykite mango ir avokadu kubeliais. Užpilkite padažu ir papuoškite kalendra bei petražolėmis.

Kiti receptai