Rusiška „Frikadelių“ sriuba

Turbūt pats paslaptingiausias ir nesuprantamiausias man patiekalo pavadinimas iš vaikystės. Kažkodėl „frikadelės“ mano vaikiškoj vaizduotėj atrodė kaip paukščiai su keistais sparnais. Galvoju čia turbūt „Balandėlių“ kulto pasekmė. Vaikystėje labai nemėgau „Balandėlių“, o mama juos gamindavo nuolatos. Ir dabar jų nevalgau. O „frikadelės“ man atrodė kaip „Balandėlių“ draugės. Tad žinoma sriubos su „frikadelėmis“ taip pat nemėgau. Keista istorija tiesa?

O mano vaikams atvirkščiai – pati geriausia sriuba yra sriuba su mėsos kukuliukais. Tad dabar tokios sriubos būna labai labai dažnai mūsų meniu.

Žodis „frikadeller“, reiškiantis „mėsos kukulį“ tiesa sakant skamba nelabai rusiškai. Taip ir yra. Nes šio žodžio kilmė yra daniška. Tačiau sriuba yra rusiškas paveldas dar ir dabar valgyklų meniu galima rasti daržovių sriubą su frikadelėmis. Ir tas pavadinimas visiems žinomas, suprantamas ir niekam klausimų nekeliantis.

Ir nors pagal autentišką receptą mėsos kukuliukai turi būti kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos, šįkart gaminau iš kalakutienos, bes kiaulienos mes nevalgom jau labai daug metų, o vien tik jautienos jie būna sausoki. Ir naudojau porą, nes svogūnų netoleruojam beveik visi. Tad be improvizacijos neapsiėjau net ir virdama klasika tapusią sriubą.

Ingridientai:

Mėsos kukuliams

  • 100 g ypač liesos maltos jautienos
  • 100 g ypač liesos maltos kiaulienos (arba naudoti 200g jautienos)
  • Poro balta dalis (galima naudoti svogūną)
  • 3-4 šakelės plokščialapių petražolių
  • 2 šaukštai vandens
  • 1 valgomasis šaukštas aliejaus kepimui
  • Druskos
  • Pipirų

Sriubai

  • 1,5 litro sultinio (naudojau vištienos, bet tiks ir jautienos arba daržovių)
  • 1 lauro lapas
  • 2 vidutinės bulvės
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 poras (arba svogūnas)
  • 1 nedidelė morka
  • 2-3 šakelės smulkintų plokščialapių petražolių,
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Pirmiausiai pasiruoškite mėsos kukuliukus.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname smulkiai supjaustytus porus ir česnakus. Į mėsą sudedame smulkiai pjaustytas petražoles, kepintus porą ir česnaką, vandenį, druską, pipirus ir išmaišykite iki vientisos masės. Padarykite 25 mažus mėsos kukulius ir atidėti.

Sriubos gaminimas

Į didelį puodą kartu su lauro lapu įpilkite sultinio ir užvirkite. Suberkite mėsos kukulius ir virkite 10 minučių. Viršuje susidariusias putas pašalinkite kiaurasamčiu, kad sultinys būtų skaidrus. Verdant gali tekti tai padaryti kelis kartus.

Kol verda mėsos kukuliukai, supjaustykite bulves ir porus, sutarkuokite morką susmulkinkite petražoles.

Po 10 minučių sudėkite bulves ir virkite toliau.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir maždaug 10 minučių ant silpnos ugnies patroškinkite porą ir morką, kol suminkštės, tada suberkite smulkintas petražoles ir troškinkite dar 1 minutę maišydami, kad nepridegtų.

Tada į sriubą sudėkite pakeptas daržoves ir virkite dar 5 minutes. Jei reikia įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

Patiekite su duona ir grietine.

Skanaus!

Kiti receptai