Šokoladinis Semifredo

Italus pavadinčiau ne tik futbolo, bet ir ledų fanais. Be puikiai žinomų „gelato“, šerbetų italai mėgaujasi ir dar vienais puikaus skonio  ledais,– tai „semifreddo“, kuriuos nesunkiai galite pasigaminti ir namuose.

Iš italų kalbos  žodis semifreddo verčiamas kaip „pusiau šaldytas“ arba „pusiau šaltas“, kas reiškia, kad šis desertas yra  ne toks šaltas kaip ledai. Sakyčiau šie ledai labiau primena šaltus putėsius nei ledus.

Gaminant semifredo yra pirmiausiai pagaminamas itališkas kiaušininis kremas, o tada jis praturtinamas kitais ingredientais ir užšaldomas. Ir svarbiausiai, gaminant šiuos namų gamybos ledus nereikia jokio ledų gaminimo aparato.

Ingredientai

  • 5 dideli kiaušinių tryniai;
  • 100 g baltojo cukraus;
  • 50 ml marsalos (nebūtinai);
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 200g juodojo šokolado (70% kakavos)
  • 450ml  grietinėlės 36%
  1. Pirmiausiai reikia pagaminti itališką putojantį kremą. Kiaušinių trynius ir cukrų supilkite į didelį dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
  2. Dėkite dubenį ant puodo su karštu (bet ne verdančiu!) vandeniu. Dubens dugnas neturi liesti puode esančio vandens. Puodą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir rankiniu plaktuvu kremą plakite toliau, lėtai dėdami marsalą ir vanilę. Plakite tol kol kremas prisipildys oro, taps purus, blyškios spalvos ir padvigubės. Puodą su vandeniu nukelkite  nuo ugnies, o kremą palikite ant puodo, kad būtų palaikoma kremo šiluma.
  3. Tada, tuo pačiu būdu kaip aprašyta aukščiau, ištirpinkite šokoladą. Šokoladą galite ištirpinti ir mikrobangų krosnelėje, kaitindami jį 30 sekundžių pakopomis. Išėmę išmaišykite.
  4. Išlydytą šokoladą atidėkite į šalį, kad pravėstų, o grietinėlę išplakite iki standžių putų.
  5. Į kremą lėtai supilkite ištirpintą šokoladą ir maišykite kol jis visiškai susimaišys. Į šokolado mišinį įpilkite trečdalį plaktos grietinėlės ir švelniai išmaišykite mentele. Taip sudėkite ir likusius du trečdalius ir maišykite, tol kol kremas ir grietinėlė visiškai susimaišys.
  6. Kepimo formą  (aš naudojau kekso formą) išklokite maistine plėvele ir šaukštu dėkite semifreddo mišinį į ją. Paskirstykite  lygiu sluoksniu ir švelniai bakstelėkite pagaliuku keliose vietose, kad pasišalintų oro burbuliukai.
  7. Uždenkite viršų maistine plėvele ir palikite šaldiklyje per naktį. Prieš patiekiant 10-15min palaikykite kambario temperatūroje, taip lengviau desertą išimsite iš formos.

Skanaus!

Kiti receptai