Suomiškos žvaigždės su džiovintų slyvų džemu

Šie žvaigždės formos pyragaičiai (suomiškai „Joulutorttu“) tradiciškai yra gaminami su džiovintų slyvų uogiene. Ir tai yra vienas iš pagrindinių suomių Kalėdinio stalo skanėstų.

Man labai patiko, kad juos nesunkiai galima iškepti visiškai be cukraus (jei džemą virsite slyvas lygiomis dalimis sumaišę su datulėmis vietoj cukraus), nes tešla ruošiama be cukraus.

Ingredientai

Tešlai:

  • 500g nesūdyto sviesto
  • 500g rikotos
  • 4 puodeliai paprastų miltų

Džiovintų slyvų džemas:

  • 300 g džiovintų slyvų be kauliukų
  • 1/4 puodelio granuliuoto cukraus
  • 1 kiaušinio aptepimui
  • 1 šaukšto cukraus pudros apibarstymui (jei norite).

Išsivirkite džemą

Užpilkite slyvas vandeniu ir pamirkykite apie dvi valandas. Nusausinkite, supjaustykite ir sudėkite į puodą. Supilkite cukrų, užpilkite vandeniu tiek, kad apsemtų. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite nuolatos maišydami, kol džiovintos slyvos suminkštės ir lengvai praskys, apie 20 minučių. Jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau vandens, kad džemas neprisviltų. Uogienę sutrinkite iki norimos konsistencijos arba tyrės. Atidėkite.

Malūnėlių gamyba

Pirštais sviestą ir miltus trupinkite iki pasidarys trupiniai. Sudėkite rikotą ir minkykite rankomis kol bus vientisa tešla.

Padarykite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių.

Ant miltais apibarstyto paviršiaus tešlą iškočiokite maždaug 0,5cm storio. Iškočiotą tešlą supjaustykite maždaug 8x8cm dydžio kvadratėliais. Kiekviename kvadrato kampe maždaug pusiaukelėje iki centro padarykite įstrižus pjūvius, palikdami džemui vietos viduryje.

Norėdami pagaminti vėjo malūnėlio formą, kiekvieną kvadrato kampą lenkite iki  vidurio ir viską prispauskite. Į kiekvieno kvadrato centrą įdėkite po šaukštelį džemo.

Kepinius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir viską aptepkite kiaušinio plakiniu.

Kepkite 200°C temperatūros orkaitėje 12-15 minučių arba kol gražiai pagels.

Atvėsusius apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

* Gamindama džemą, cukrų keičiau panašiu kiekiu datulių, tad jei nenaudosite cukraus pudros apibarstymui, šie sausainiai bus visiškai be pridėtinio cukraus. Aišku reiktų įsitikinti, kad ir džiovinant slyvas nebuvo naudojamas cukrus.

Kiti receptai