Šios sriubos receptas mano dėmesį patraukė dėl kmynų. Tai šiaurės Kroatijoje labai populiari sriuba. Ir nors žirnių ar žirnelių sriubas tarp tradicinių patiekalų turi tikrai daug valstybių, tačiau su kmynais man dar neteko niekad ragauti, o juo labiau gaminti. Tad šią sriubą viriau iš smalsumo. Mums patiko labai. Ir jei sriubas mėgstate valgyti su duona, tai kmynų skonis šioje sriuboje tikrai nebus kažkas naujo, bet aš iš tų, kur sriubą valgo be duonos ir man labai patiko tas naujas poskonis įprastoje mums sriuboje.
O mūsų namuose, žalių žirnelių sriuba yra mūsų mažosios mėgstamiausia. Ir kaip bevirčiau, vis tiek neišverdu tokios skanios kaip darželyje. Tad žirnelių sriubos man tarsi iššūkis. Ir tikrai tikiu, kad vieną dieną atrasiu tą būdą kaip išvirti geriausią.
Ingredientai
- 500 g žalių žirnelių (tinka ir šaldyti)
- 1 svogūnas
- 1 vidutinė morka
- 100g rūkytos šoninės (rūkyta pancetta čia idealu)
- 50g sviesto
- 1 šaukštas miltų
- 1 litras jautienos sultinio
- 50g grietinės
- Šviežių petražolių lapelių
- Salierų lapų
- ½ šaukštelio čiobrelio
- Laiškinių česnakų
- Šaukštelis kmynų sėklų (galima sumalti)
- Druskos
- Pipirų
Žaliuosius žirnelius nuvalykite ir apvirkite karštame vandenyje apie 5 minutes. Sutarkuokite morkas pakepkite svieste, kiek vėliau pridėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite kol svogūnai taps skaidrūs.
Kitoje keptuvėje, pakaitinkite kmynus, tada sudėkite ir pakepkite smulkiai supjaustytą šoninę. Tik saugokite, kad nesudegintumėte. Suberkite miltus ir kepkite apie 2 minutes, tada įpilkite šalto vandens ir paruoškite kreminį padažą.
Supjaustykite žalumynus (išskyrus laiškinį česnaką), salierų lapų dalis ir suberkite į puodą. Supilkite žirnelius ir maždaug 1 litrą jautienos sultinio. Įberkite druskos ir pipirų.
Virkite, kol žali žirneliai suminkštės. Kai suminkštės, sutrinkite trintuvu. Įpilkite čiobrelių ir virkite 15 minučių.
Pabaigoje supilkite grietinę ir smulkintą laiškinį česnaką.
Jei mėgstate patiekite su skrebučiais.
Skanaus!!!