Nekeptas daniškas obuolių pyragas

Radus šį receptą labai apsidžiaugiau, nes tokius desertus su įvairiomis variacijomis gaminau labai seniai, tad buvo smagu sužinoti jo kilmę ir tikrąjį receptą.
Pyrago čia mažai, sakyčiau, kad tai labiau indelių desertas. Bet danai jį vadina pyragu ir patiekia dideliame permatomame inde, kad matytųsi visas sluoksnių grožis. Pabuvęs keletą valandų šaldytuve jis sustingsta, tad ir pjaustomas būna kaip pyragas.

Danijoje tradiciškai šis pyragas yra patiekiamas po pietų su kava. Ir kaip būna su tradiciniais patiekalais, kiekviena Danijos šeimininkė turi savą recepto variantą. Kai kurie sluoksniuose naudoja duonos trupinius ar net susmulkintus makaronus, tačiau tradiciniame recepte naudojamos skrudintos avižos, padengtos sviestu ir cukrumi.

Aš gamindama šio tipo desertus dažniausiai naudoju namų gamybos granolą. Puikiai čia  tiks ir moliūgų uogienė arba moliūgų obuolių pagardas. Improvizacijai čia daug erdvės, o rezultatas tikrai nenuvils.

Ir dar vienas labai svarbus dalykas, danai šiam pyragui naudoja „Bramley“ veislės obuolius, kurie yra specifinio aitraus skonio. Jei neturite šios veislės obuolių, nieko baisaus, tiks ir bet kurie kiti, tik reiktų nepamiršti, kad nuo obuolių veislės priklausys ir cukraus kiekis. Jei obuoliai saldūs, jo galite ir iš viso nedėti.

Šįkart, gaminau pagal danišką receptą. Nurodyto ingredientų kiekio turėtų užtekti 6 – 8 porcijoms, nors labai rekomenduoju pasigaminti daugiau, tačiau nesunkiai šį desertą pagaminsite 2, 3 ar 4 asmenims.

Ingredientai

  • 500 g „Bramley“ obuolių (tiks ir kitokie)
  • 500 g desertinių obuolių
  • 3 šaukštai granuliuoto cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 50 g nesūdyto sviesto
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 125 g granuliuoto cukraus
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 valgomasis šaukštas tarkuoto paprasto šokolado (papuošimui).

Nuluptus ir išvalytus obuolius supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dėkite į puodą. Sudėkite 3 šaukštus cukraus (ar mažiau), vanilinį cukrų.  Užpilkite 2 šaukštais vandens, ir uždengę virkite kol suminkštės (Apie 10 – 15 minučių). Išvirusius obuolius atidėkite atvėsti.

Didelėje keptuvėje ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą, mediniu šaukštu sumaišykite su 125 g cukraus. Kai cukrus pradės karamelizuotis (tai užtruks kelias minutes), įmaišykite avižas.  Ir pakepinkite jas kol gražiai karamelizuosis. Būkite atsargūs, kad nesudegintumėte! Leiskite atvėsti.

Galiausiai išplakite grietinėlę. Dėkite pusę obuolių mišinio į dubenį (arba paskirstykite į indelius), paskui pusę paskrudintų avižų, tada pakartokite ir užbaikite grietinėlės sluoksniu. Papuoškite tarkuotu šokoladu.

Galite patiekti iš karto arba palaikyti šaldytuve, kaip danai ir valgyti kaip pyragą.

Skanaus!


Kiti receptai