Tradiciškas čekiškas jautienos guliašas su slyvomis ir „kniedliki”

Tai patiekalas, kurį įvairiomis variacijomis tikrai galėsite užsisakyti kiekvienoje kavinėje, ar tradicinių čekiškų patiekalų restorane. Manoma, kad guliašo receptą čekai kažkada labai seniai perėmė iš vengrų, tačiau jis taip prigijo, kad dabar niekas net nedrįsta ginčytis, kad tai tradicinis čekų patiekalas. Be to čekai jį valgo su duonos kukuliais (kniedliki), kurie yra tikro kultūrinio paveldo dalis.

Šie kukuliai yra gaminami iš miltų, pieno, kiaušinių ir pasenusių duonos kubelių. Tešla suformuojama į duoną arba ritinį, verdama, tada supjaustomi ir patiekiami. Jie puikiai tinka mirkyti padažą ir paprastai patiekiami su kepta kiaulienos nugarine, kepta kiauliena su raugintais kopūstais, kepta žąsimi ar kepta antimi, vištienos paprikash, kepta jautiena ir krapų padažu, guliašu ir daugeliu kitų patiekalų.

Jums reikės:

  • 800 g jautienos
  • 2 smulkiai supjaustyti svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai pomidorų tyrės
  • 0,5l jautienos sultinio
  • 1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/4 šaukštelio kmynų / mairūno / aitriosios paprikos
  • 1/4 šaukštelio druskos ir juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai miltų
  • 10-12 slyvų

Supjaustykite jautieną didesniais gabalėliais. Sumaišykite miltus, žiupsnelį druskos ir šviežiai maltus pipirus, suberkite juos į gilesnę lėkštę ar dubenį. Jautienos gabalėlius apvoliokite miltų mišiniu.

Įkaitinkite didelę keptuvę su trupučiu aliejaus. Apkepkite jautieną iš abiejų pusių, kol mėsa „užsidarys“ ir padėkite ant naujos lėkštės. Jei keptuvė nedidelė, tai padarykite per kelis kartus. Tada apkepkite svogūnus ir pagardinkite juos kmynais, žiupsneliu aitriosios paprikos, šiek tiek mairūno ir pridėkite išspausto česnako.

Dėkite jautieną atgal į keptuvę (arba sriubos puodą). Įlipkite jautienos sultinį. Sudėkite pomidorų tyrę. Sumažinkite ugnį iki vidutiniškai mažos, uždenkite dangčiu ir palikite viską troškintis apie 1,5-2 val. (priklausomai kokią jautienos dalį naudojate). Nuolatos patikrinkite, ar pakanka skysčio ir jautienos minkštumą. Prieš baigiant virti sudėkite sudėkite per pusę perpjautas slyvas ir dar pavirkite apie 5 min.

Patiekite su tradiciniais čekų kukuliais arba su storai supjaustyta duona.

Tradiciniai čekiški duonos kukuliai- houskový knedlík

  • 2 dideli kiaušinių tryniai
  • 4 puodeliai kvietinių miltų
  • 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis druskos

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską, ir atidėkite į šalį. Atskirame vidutinio dydžio dubenyje išplakite kiaušinių trynius ir pieną. Tada į dubenį su miltais supilkite kiaušinių ir pieno mišinį. Tešlą maišykite rankomis arba kombainu, naudodami tešlos kablį, kol ji nebelimpa prie dubenėlio.

Uždenkite ir palikite pastovėti apie 1 valandą. Užvirkite didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Įdėkite 4 puodelius duonos kubelių į tešlą, ir minkykite kol jie gerai pasiskirstys. Miltuotomis rankomis suformuokite tešlą į 3 ar 4 ritinius, kurių ilgis yra apie 8 cm. Gautus ritinius atsargiai sudėkite į verdantį vandenį ir virkite nuolatos maišydami, kad jie nesuliptų. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 10–15 minučių. Išvirusius kukulius išimkite ir supjaustykite 1-2cm storio riekelėmis.

Patiekite šiltus su guliašu.

Ir dar: norėdami pašildyti likusius kukulius, sudėkite skilteles į garų krepšį ir kelias minutes pagarinkite, kol suminkštės. Likučius skaniai suvalgysite ir apkepę svieste bei apibarstę cukrumi. Tai galėtų būti labai ypatingas pusryčių patiekalas.

Kiti receptai