Tradicinis kiaušinių marginimas vašku

Šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių. Dauguma tam pradedam ruoštis dar gerokai iki šventinio savaitgalio. Juk tiek yra įvairių margučių marginimo būdų ir vis norisi išmėginti kažką naujo ir atrasti kažką įdomaus.

Tad jei dar nebandėte kiaušinių marginti vašku, šiais metais būtinai kviečiu tą padaryti.

Skamba kiek sudėtingai, tiesa? Tačiau galiu patikinti, tik skamba taip, iš tiesų šis kiaušinių marginimo būdas tikrai nėra sudėtingas. Gal tik reikalaujantis laiko ir kantrybės.

Tad dalinuosi kiaušinių marginimo vašku subtilybėmis, o Jums teliks susiplanuoti tam tinkamą laiką ir pasimėgauti margučių gimimu.

Ko Jums reikės:

  • Virtų kiaušinių
  • Bičių vaško
  • Arbatinės žvakės (jei naudosit žvakidę)
  • Žvakidės arba kito prietaiso tinkamo kaitinti vašką (galima naudoti elektrinę kaitlentę, aš prisitaikiau nebenaudojamą eterinių aliejų garintuvą)
  • Metalinio dangtelio vaškui
  • Medinio pagaliuko arba pieštuko
  • Vinukės arba adatelės plokščia galvute
  • Maistinių dažų

Marginimui vašku tiks tiek baltu, tiek ir rudu lukštu kiaušiniai. Žinoma, raštai bus aiškesni, o spalvos ryškesnės, jeigu rinksitės kiaušinius baltu lukštu.

Marginimui skirtus kiaušinius reikia išvirti kietai įbėrus dosnų žiupsnį druskos, tuomet jų lukštai bus dar tvirtesni.

Pasirinktą adatėlę̨ ar vinukę įsmeikite į pasirinktą laikiklį, palikdami apie 1 cm adatėlės išorėje.

Uždekite žvakę ar įjunkite kitą pasirinktą kaitinimo elementą, virš jos padėkite metalinį dangtelį ir pripjaustykite į jį vaško. Palaukite, kol vaškas išsilydys ir įkais.

Kiaušinis turi būti vos šiltas, bet ne per karštas. Jei kiaušinis bus per karštas vaškas liesis, jei per šaltas – neprilips. Nepergyvenkit jei iš pirmo karto nesigaus viskas kaip reikiant, su laiku įprasite labai lengvai atskirti kokia kiaušinio temperatūra yra tinkamiausia marginimui vašku.

Įkaitinkite vinukę ir pradėkite marginimą. Atminkite, vienas vinukės pamerkimas į vašką – vienas elementas ant kiaušinio. Kiekvienam taškeliui, brūkšneliui vinukę merkite į vašką pakartotinai. Rankų judesiai turi būti staigūs, greiti, iš anksto apgalvoti ir patogiausiai atliekami nuo savęs.

Vinukė visada turi būti karšta, tad margindami kartas nuo karto pašildykite ją vaške.

Tradiciniai lietuviški margučių raštai sudaromi iš taškelių ir brūkšnelių. Raštų idėjų galite pasiieškoti internete. Tačiau tikrai nebūtina marginti tradiciniais raštais. Labai gražūs būna taškuoti margučiai, ar išmarginti savais, unikaliais raštais.

Maistinius dažus paruoškite pagal instrukciją ant pakuotės. Įsitikinkite, kad dažai pakankamai atvėso ir įdėjus margintą kiaušinį vaškas neišsilydys. Išimtus iš dažų kiaušinius atsargiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Vašką ant margučių galite palikti, nuskusti aštriu peiliuku arba nutirpinti pakaitinus orkaitėje. Galima tą daryti ir virš žvakės, tačiau reiktų saugoti, kad kiaušinis neaprūktų. Išsilydžiusį vašką geriausiai nubraukti vilnone skiaute. Aš tam naudoju išaugtas ir nebenešiojamas vaikų vilnones kojines.

Na ir paskutinis akcentas, jei norit, kad margučiai gražiai blizgėtų, patepkite juos aliejumi. Mano močiutė tepdavo lašiniais.

———————

Spalvotam vaškui išgauti naudokite spalvotas piešimo kreideles. Įmeskite gabalėlį kreidelės į jau ištirpusį natūralų bičių vašką. Toks vaškas paliekamas nenutirpdintas.

———————

Šiais metais išbandžiau ir kiaušinių dažymą su mėlynuoju kopūstu. Rezultatas mane nustebino! Kaip marginti kiaušinius šiuo būdu skaitykite čia>>

Ir atminkit, svarbiausia margučių marginime yra ne tobuli raštai ir spalvos, o praleistas laikas kartu!

Jaukių akimirkų švenčių laukime!

Kiti receptai