Florentinai

Tai dar vienas receptas kurį gaminau žurnalui „Virtuvė nuo…iki”.

Florentinai – tai saldus ir traškus migdolinis skanėstas, pavadintas nuostabaus Italijos miesto Florencijos vardu. Kulinarijos istorikai iki šiol nesutaria, kas ir kur sukūrė šio skanėsto receptą, tačiau dauguma mano, kad jis yra kilęs iš Prancūzijos ir siekia karaliaus Liudviko XIV valdymo laikus. Šiais laikais florentinai yra gaminami ne tik iš migdolų, bet ir iš riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, kukurūzų dribsnių.

Ingredientai

  • 290 g stambiai maltų migdolų (be luobelių)
  • 35 g universalių miltų
  • 2 šaukštai kakavos miltelių
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • 150 g cukraus
  •  115 g sviesto
  • 1/4 puodelio riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 250 tamsaus šokolado
  • Pistacijų ir/arba džiovintų spanguolių papuošimui.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus ir kakavos miltelius.

Į vidutinio dydžio puodą sudėkite cukrų, sviestą, grietinėlę ir medų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps, o sviestas išsilydys. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą.

Suberkite smulkintus migdolus ir viską gerai išmaišykite. Atidėkite 20 minučių atvėsti.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu. Galima naudoti mažų keksiukų formeles.

Kai tešla atvės, bet vis dar bus šilta, ant paruoštos kepimo skardos šaukšteliu formuokite 2-3cm skersmens sausainius. Palikite didesnius tarpelius tarp jų, nes kepant pasiplės. Jei naudosite keksiukų formeles, į kiekvieną formelę dėkite maždaug arbatinį šaukštelį masės. Kad būtų patogiau florentinus išimti iš formelių, galite prieš dedant tešlą į formelių dugnus įdėti sukryžiuotas sviestinio popieriaus juosteles, jos ir palengvins išėmimą.

Kepkite orkaitėje 6–8 minutes. Jei naudosite keksiukų formas kepkite ilgiau, kol gražiai paruduos viršus, nes florentinai neturės vietos plėstis ir bus storesni.

Išimkite iš orkaitės ir perkelkite ant grotelių galutinai atvėsti. Jei norite apibarstykite pistacijomis arba džiovintomis spanguolėmis.

Kol sausainiai dar šilti, apžiūrėkite juos ir jei jie nėra tokios gražios formos, kaip norėtumėte, mentele atsargiai patvarkykite sausainių šonus. Turėsite dirbti gana greitai, nes vėsdami sausainiai sutvirtės.

Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite juodąjį šokoladą. Merkite po pusę kiekvieno florentino į šokoladą ir palikite ant kepimo popieriaus galutinai sustingti.

Skanaus!

Kiti receptai