Niutono sausainiai su figų įdaru

Fig Newtons – labai populiarūs amerikietiški, trapios tešlos sausainiai su figų įdarų.

Ir nors sklando gandai, kad sausainiai buvo pavadinti fiziko Izaoko Niutono vardu, iš tikrųjų „Kennedy Biscuit“ kompanija sausainius pavadino Masačiusetso valstijos Niutono miesto vardu. Bostone įsikūrusi įmonė turėjo tradiciją sausainius pavadinti vietinių miestų vardais. Taip šie pyragą primenantys sausainiai buvo pakrikštyti Niutono vardu.

Įdare figas galite keisti avietėmis, braškėmis, mėlynėmis, taip pat obuoliais su cinamonu. Bet skaniausi jie su figų džemu.

Ingredientai:

  • 230 g kvietinių miltų
  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g cukraus
  • 30g medaus
  • 1/4 šaukštelio kepimo soda
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 1/8 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelis apelsino žievelės
  • 3 Kiaušinių tryniai
  • 1/2 apelsino sulčių

Įdarui:

  • Maždaug 1 stiklinė (300g) figų džemo

Miltus persijokite į dubenį.

Į kitą dubenį sudėkite sviestą kartu su cukrumi, medumi, soda, vanile, cinamonu ir apelsino žievelėmis. Išmaišykite elektriniu maišytuvu vidutiniu greičiu, kol mišinys taps šviesus ir purus.

Tada po vieną sudėkite kiaušinių trynius, po kiekvieno įdėto trynio gerai išmaišykite.

Suberkite persijotus miltus. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite iki vientisos masės.

Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 4 valandoms arba per naktį.

Įkaitinkite orkaitę iki 160C.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki maždaug 0,5cm storio ir supjaustyti į 8-9cm pločio juosteles. Į tešlos centrą dėkite 3-4cm pločio figų džemo juostelę. Užlankstykite tešlos šonus uždėdami vieną tešlos kraštą ant kito. Rankomis suformuokite gražią lygią formą.

Kepkite apie 12 minučių arba kol gražiai pagels.

Kai tik išimsite iš orkaitės, dar karštus supjaustykite į maždaug 3cm dydžio gabalėlius.

Originaliame recepte siūloma dar karštus sausainius sudėti į sandarias dėžutes arba maišelius, kad sausainiai vėsdami prisisotintų garų drėgmės ir būtų drėgni bei skanūs.

Kambario temperatūroje sausainiai išsilaikys apie dvi savaites.

Skanaus!

Kiti receptai