Su svogūnais taip jau yra: arba tu juos dievini arba nekenti. Prisipažinsiu, aš jų ir nekenčiu. O mano vyras mėgsta labai. Ir mano gaminamų patiekalų receptuose svogūnus rasite labai labai retai, nebent be jų neišeina išsiversti. Dažniausiai juos keičiu poru.
Ir tai yra sriuba, kurios nepasigaminsi vos užsinorėjus, tai lėtas patiekalas, jai išvirti prireiks kiek daugiau nei 3 val. ir daug daug kantrybės. O vat jos kaina nustebino gerąja prasme, nes brangiausia dalis joje yra vynas. Tad jei jo turite, o svogūnų derlius šiais metais palepino, apsišarvuokit kantrybe ir savaitgalį būtinai palepinkite save ir šeimą ar draugus. Prižadu rezultatas nustebins net ir tokius užkietėjusius svogūnų ignoruotojus kaip aš.
Taigi receptas:
- 1 kg svogūnų,
- 70g sviesto
- 2 šaukšteliai cukraus
- 1 šaukštas miltų
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai druskos
- Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 200 ml sauso baltojo vyno
- 2 litrai naminio jautienos sultinio (pasiruošti iš ankto)
- 2 šaukšteliai balzamiko acto
- Saujelė šviežių čiobrelių
Jums taip pat gali patikti:
Pateikimui:
- Prancūziškas batonas
- 1 skiltelė česnako
- 300g tarkuoto parmezano (100g batonui, 200g sriubos pateikimui)
- Sauja bazilikų
Puode storu dugnu ištirpiname sviestą. Dedame supjaustytus pusžiedžiais svogūnus ir apibarstome cukrumi. Gerai išmaišome. Pakepiname ant vidutinės kaitros apie 15-20 min nuolatos maišydami. Tada dedame, čiobrelius, druską, pipirus, smulkintus česnakus. Sumažiname kaitrą ir kepame kartas nuo karto pamaišydami apie 2h kol gausis beveik vientisa rusva svogūnų masę. Kepdami duokite laiko svogūnams karamelizuotis, tai suteiks ypatingo skonio sriubai, tačiau saugokite, kad neprisviltų, nes sriuba bus sugadinta.
Tada suberkite miltus ir apkepkite. Padidinkite kaitrą ir supilkite vyną. Gerai išmaišykite ir leiskite keletą minučių pasikeisti skoniams. Supilkite sultinį ir užvirus sumažinkite liepsną. Virkite dar apie 30min uždengę ant silpnos ugnies.
Per tą laiką pasiruoškite batono riekeles.
Tarkuotą parmezaną išsukite kartu su kambario temperatūros sviestu ir smulkintais bazilikais. Įspauskite česnako. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir pakepkite orkaitėje iki švelniai paruduos. Tada aptepkite pasiruoštu mišiniu ir dar pakepinkite keletą minučių kol sūris išsilydys.
Sriubą nukėlę nuo kaitros pagardinkite balzamiko actu.
Pateikite gausiai apibarstę parmezanu ir orkaitėje keptomis batono riekelėmis.
Skanaus!!!