Česnečka – čekiška česnakų sriuba

Česnakų, kaip ir svogūnų aš nemėgstu, bet šeima juos mėgsta, tad nusprendžiau, kad tai bus vienas iš tų retų kartų kai gaminu tai ko nevalgau. O ir sudėtis ir pagaminimas labai nesudėtingi pasirodė. Turint minty, kad virusų sezonas dar tik artėja, manau šis receptas turėtų tiesiog budėti ne vienos mamos receptų užrašuose.

  • 1/2 šaukšto sviesto,
  • 6–8 smulkinto česnako skiltelės (jei mėgstate česnakus, galite naudoti dar daugiau),
  • 1,5l sultinio (tiks vištienos, jautienos ar daržovių),
  • Druskos,
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • 2 vidutinio dydžio kubeliais pjaustytos bulvės,
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto mairūno,
  • 1 arbatinis šaukštelis kmynų,
  • 1 didelis išplaktas kiaušinis (galima nedėti),
  • 3-4 riekelės duonos (tinka tiek ruginė/kvietinė duona, tiek ir batonas)
  • 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • 100g mėgstamo sūrio (tiks „Emmentalis“, „Parmezanas“ arba „Camemberto“, ar kitas)
  • 2 šaukštai smulkiai supjaustytų petražolių pateikimui

Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir suberkite česnakus. Pakepinkite maždaug 4–5 minutes, kol suminkštės. Tačiau saugokite, kad neperkeptų. Česnakas turi lengvai paruduoti. Supilkite sultinį ir užvirkite. Kaitrą primažinkite. Verdant pagardinkite druska ir pipirais, tada suberkite kubeliais pjaustytas bulves, mairūną ir kmynus. Virkite uždengę apie 15–20 minučių, kol bulvės suminkštės. Jei dedate kiaušinį, supilkite jį lėtai nuolatos maišydami sriubą, kad gautumėte plonas kiaušinio gijas.

Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kubeliais supjaustytą duoną dėkite į nedidelę skardą ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir rankomis apvoliokite. Skrudinkite maždaug 10–15 minučių, kartais maišydami, kol pagels ir taps traškūs. Atidėkite, kol baigs virti sriuba.

Patiekite sriubą su skrebučiais ir petražolėmis, o jei norite ir mėgstate įmaišykite sūrio.

Skanaus!!!

Kiti receptai