„Valgė Spalvė“ snikerinis pyragas be glitimo

Kava ir žemės riešutai. Mano tai vienas jaukiausių prisiminimų iš studijų laikų. Ir nors žinau, kad žemės riešutai, tai net ne riešutai ir maistingumu jie tikrai nepasižymi, bet net ir dabar kartais nusiperku žemės riešutų tiesiog pasimėgauti prisiminimais. O jeigu dar skrudinti ir sūdyti…..

Kuomet pradėjau dirbti, žemės riešutai įgavo naują pavidalą – “Snickers” batonėlių. Kas rytą sustodavau prie spaudos kioskelio, kad nusipirkti batonėlį prie rytinės kavos.

Gimus vaikams buvo keleto metų pertrauka iki kol atradau kavinėse siūlomus žemės riešutų pyragus be glitimo. Tada ir prasidėjo paieška kur geresnis ir kur skanesnis.

Ir būtent dabar, nurimus šventiniam šurmuliui ir grįžus į karantininius ritmus supratau, kad pasiilgau ne tik kavinių, bet ir žemės riešutų pyrago…

Tad pasitelkiau sukauptas kulinarines žinias ir išlaisvinau fantaziją. Neieškojau jokių receptų, nes tai turėjo būti mano ir tik man subalansuotas riešutinis pyragas.

Ir gavosi toks mano, toks riešutinis snikerinis morenginis pyragas. Pagaminti reikės vos keleto ingredientų ir jis visiškai be glitimo. Kitą kartą gaminant į tarpą tarp morengo lakštų dėsiu dar ir nesmulkintų riešutų sluoksnį, taip pyragas bus dar turtingesnis ir bus labiau jaučiamas riešutų skonis. Jei patiks ir Jums mano širdis dainuos.

Ingredientai

  • 5 kiaušinių baltymai
  • 100g cukraus
  • 200g smulkiai maltų skrudintų ir sūdytų žemės riešutų
  • 50g nesmulkintų skrudintų ir sūdytų žemės riešutų.
  • 200g Dulce de leche“ karamelės (tiks ir “Rududu”)
  • 100g pieniško šokolado
  • 30g grietinėlės arba pieno

Baltymus išplakite iki standžių putų. Tada per kelis kartus supilkite cukrų. Masė įgaus blizgesio ir šiek tiek sumažės, bet plakant vėl pakils. Plakite kol masė pasidarys puri. Nebijokite perplakti, baltymų neįmanoma perplakti. Kuo ilgiau plaksite tuo bus kokybiškesnis morengas. Baigę plakti atsargiai mentele įmaišykite smulkintus riešutus.

Masę padalinkite perpus, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir suformuokite norimo dydžio maždaug vienodus apskritimus.

Kepkite 150C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5h, kol gražiai paruduos ir taps sausi. Kepdami kas maždaug 20 min vis atidarykite orkaitę, kad išgaruotų susikaupusi drėgmė. Morengus išimkite ir atvėsinkite.  

Karamelę prieš tepant pašildykite. Tiesiog dėkite indelį į puodą su vandeniu ir pakaitinkite keletą minučių. Aptepkite karamele morengą, pabarstykite riešutais (jei norite), dėkite kitą lakštą ir vėl aptepkite karamele. Viską apliekite garų vonelėje ištirpintu šokoladu su grietinėle (arba pienu).

Papuoškite riešutais ir palikite per naktį šaldytuve susistovėti.

Skanaus!

Kiti receptai