Spanguolių kisielius

Turbūt didžioji dauguma lietuvių negali įsivaizduoti Kūčių stalo be spanguolių kisieliaus. O šis gėrimas, ne tik gražios šventinės spalvos, rūgščiai saldaus skonio ir smagiai besigeriantis gėrimas, bet ir maistingas – spanguolėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, daug geležies, kalio, fosforo.

Mūsų visi trys vaikai labai mėgsta šį kisielių, tad ir verdu jį ne tik šventėms.

Ko gi reikia, kad išvirti tikrai skanų spanguolių kisielių?

ValgėSpalvė krautuvėlė - tai, kas geriausia

Pirmiausiai spanguolės turi būti Lietuvos miškų, nesukultūrintos ar atvežtinės. Geriausiai pirkti iš moterėlių turgelyje arba prisirinkti patiems. Sako jų galima rasti kone visus metus. Privengiantiems cukraus, galiu pasakyti, kad labai skanus kisielius gaunasi naudojant medų, bet spanguolė yra rūgšti uoga, tad ir medaus reikia tikrai daug, tad jei bityno nelaikot, praktiškiau bus naudoti cukrų. Be to sudėjus medų reiktų dar kartą viską užvirti, o tai medaus savybėms kenkia, tad jei nuspręsite, kad cukraus naudoti nenorite, tuomet gaminkite ne kisielių, o tiesiog spanguolių gėrimą ir labai rekomenduoju pagardinti jį medumi,

Na, o jei gaminate kisielių, mano proporcijos labai lengvai prisimenamos.

Taigi receptas:

  • 1l vandens
  • 100g spanguolių
  • 100g cukraus
  • 1 šaukštas krakmolo (bulvių)
  • ¼ stiklinės šalto vandens
  • ½ šaukštelio cinamono
  • 2-3 anyžiaus žvaigždės

Supilkite vandenį ir cukrų į puodą ir užvirkite.

Suberkite uogas ir uždenkite puodą (uogos linkusios sproginėti).  Pavirkite 5min ir pertrinkite trintuvu. Gautą masę perkoškite per sietelį. Pilkite atgal į puodą, berkite prieskonius ir užvirkite.

Krakmolą ištirpinkite maždaug ¼ stiklinės šalto vandens. Plona srovele supilkite į verdamą masę maišydami. Kai kisielius užvirs ir ims tirštėti nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.

Skanaus!

Kiti receptai