
Makaronai – vienas iš tų patiekalų, kurį gaminame, kai norisi greitai, kai trūksta idėjų arba kai šaldytuve tėra „kažkas“. Ir vis tiek – beveik visada gaunasi skanu. Bet kodėl verta atkreipti į juos daugiau dėmesio?
Pirmiausia – šiek tiek aiškumo.
Pasta – tai bendra sąvoka itališkiems makaronams. Ji gali reikšti tiek pačius makaronus (pvz., spaghetti, penne, tagliatelle), tiek patiekalą apskritai – su padažu, priedais, viskuo.
Makaronai – tai jau mūsų lietuviškesnis žodis, dažnai reiškiantis tiesiog virtus tešlos gaminius, be didesnės filosofijos.

Bet iš tiesų – pasta yra daugiau nei tik virti miltai. Tai skonis, tekstūra, nuotaika.
Pasta moka būti soti, elegantiška, vaikiška, šventiška – priklauso nuo to, ką prie jos pridėsi.
Ir nors dažnai renkamės ją dėl greičio, verta išbandyti ir namų gamybos padažus, sezoniškus priedus ar net pasigaminti pastą patiems. Tai užima daugiau nei 10 minučių – bet ir duoda daugiau: malonumą, skonį, kūrybą.
Beje, pasta turi gilias šaknis: pirmieji jos prototipai siekia net senovės Romą, o šiuolaikinės italų virtuvės žvaigžde ji tapo viduramžiais, kai Sicilijoje pradėta gaminti džiovintus makaronus. Šiandien jų formų – per 300. Ir kiekviena turi savo paskirtį.
Tad jei visą laiką virėte tuos pačius spiralinius su kečupu – gal laikas šiek tiek daugiau dėmesio makaronams?
Šiame straipsnyje pasidalinsiu keliais paprastais, bet išradingais receptais, kurie padės atrasti makaronus iš naujo – ir kasdienai, ir vakarui, kai norisi „kažko gero“.