Spalva, kaip ir kvapas bei skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ypatybių. Atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei. Be to, tam tikrų spalvų produktai išsiskiria ypatingomis maistinėmis savybėmis – vitaminų ir mineralų gausa.
Spalvų terapija – anaiptol ne nauja dietologijos ir psichologijos kryptis.
Įprasta rytinė košė bus ne tik skanesnė, bet ir naudingesnė, jeigu ją paskaninsite braškėmis ar šilauogėmis, o pietų lėkštėje karaliaus raudoni pomidorai, žali žirneliai arba geltonos paprikos. Be to, pietūs bus ne tik mieli akiai ir sveiki, bet teigiamai veiks ir emocinę bei psichologinę būseną.
- Ekspertai rekomenduoja, kad jūsų lėkštėje niekada nepritrūktų spalvų. Į savo racioną kaskart valgant būtina įtraukti mažiausiai tris spalvas iš produktų „vaivorykštės“.
- Be to, atkreipkite dėmesį į spalvas, kokias valgote skirtingu paros laiku. Pavyzdžiui, vakare ir naktį raminanti ir atpalaiduojanti violetinė spalva tiks labiau negu įaudrinanti raudona. Gaivinanti žalia ir geltona – tiesiog ideali rytui. Geltona, oranžinė ir raudona dovanos jums energijos visai dienai.
- Tiesa, spalvas tyrinėjantys mokslininkai pataria į valgiaraštį įtraukti šiek tiek daugiau žalios spalvos produktų, nes ši spalva sugeba sureguliuoti kitų spalvų maisto stygių ar perteklių
Raudona
Gražia raudona spalva akį patraukiantis maistas gerai veikia imuninę sistemą, atkuria energetiką, padeda pakelti tonusą.
Daugeliui žinoma, kad raudona spalva simbolizuoja jėgą ir net agresyvumą. Šios spalvos maisto produktai suteikia organizmui energijos, valo kraują ir gerina jo sudėtį, stiprina imuninę sistemą. Maža to, toks maistas šildo, skatina pozityviai žvelgti į pasaulį, tvirtai stovėti ant žemės. Raudoname maiste paprastai būna daug geležies, dalyvaujančios kraujodaros procese ir aprūpinančios ląsteles reikiama energija.
Plačiau apie raudoną spalvą maiste skaitykite >>
Turkiškos piemenėlių salotos
Salotos su arbūzų gabaliukais ir aštriu padažu
Burokėlių ir ožkų sūrio terinas
Kartveliškas vištienos troškinys „Čachochbilio“
Rutuliukai su „Vana Tallinn” likeriu
Geltona
Geltoni produktai naudingi virškinimo ir nervų sistemoms, gerina atmintį, gebėjimą sutelkti dėmesį, stiprina protines galias, padeda iš organizmo valyti kenksmingas medžiagas. Valgydami geltonuis produktus tikrai pasisemsime energijos, kraujas taps švaresnis, o protas – aštresnis. Geltoni produktai visai neseniai buvo paskelbti dar vienu pagalbininku mūsų akims.
Plačiau apie geltoną spalvą maiste skaitykite >>
Itališka fritata
Nekeptas citrininis maskarponės tortas
Porų ir fetos sūrio fritata
„Cantucci” – itališki migdoliniai džiuvėsiai
Nostalgiški karšti sumuštiniai su obuoliais
Oranžinė
Pasaulyje atliktais tyrimais įrodyta, kad oranžinė spalva pakelia nuotaiką, skatina veikti, tad po sunkios dienos jėgas galima susigrąžinti užkandžiaujant apelsinus ar morkas. Oranžinės spalvos daržovės ir vaisiai stiprina imuninę sistemą, juose daug cinko, geležies ir karotenoidų, kurie žmogaus organizme virsta vitaminu A.
Plačiau apie oranžinę spalvą maiste skaitykite >>
Pakistanietiškas aštrus desertas su morkomis ir mandarinais
Batatai įdaryti varške su česnaku ir špinatais
Kišas su lašiša
Maisto spalvų terapija – oranžinė
Apelsininiai mieliniai blynai Užgavėnėms
Žalia
Rinkodaroje žalios spalvos produktai siejami su ekologija, gamta ir sveika mityba. Tai produktai – nepakeičiami vitaminų A, C, E šaltiniai. Jie taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir ramina nervų sistemą. Žalia spalva – tai harmonijos ir pusiausvyros spalva. Ji ne tik ramina, bet ir gelbsti nuo streso, galvos skausmo.
Ši spalva užtikrina sveiką apetitą ir padeda lengviau sulieknėti. Tokiuose produktuose kalorijų mažai, o ląstelienos ir vitaminų – gausybė.
Palčiau apie žalios spalvos produktų naudą skaitykite >>
Cukinijų suktinukai su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais
Prancūziška rūgštynių špinatų sriuba
Avinžirnių ir cukinijų blyneliai
Pertrinta porų ir bulvių sriuba
Cukinijų ir sūrio gratinas
Violetinė ir mėlyna
Mėlynos ir violetinės spalvos produktai maitina nervų sistemą ir yra tarsi atsvara raudoniems, oranžiniams ir geltoniems produktams. Mėlyni produktai šaldo ir ramina, todėl ypač tinka valgyti esant stresinėms situacijoms.
Plačiau apie violetinę ir mėlyną spalvą skaitykite >>>
Mėlynių keksas su baltuoju šokoladu
Baklažanai su ožkų pieno sūriu ir mėtomis
Švediškas mėlynių pyragas
Tortas „Atostogų ritmu”
Slyvų ir rikotos greitukas
Tarta su figomis
Ruda
Tai žemės, stabilumo ir solidumo spalva. Rudos spalvos produktai reguliuoja skydliaukę, veikia protinius ir fizinius gebėjimus, regėjimą ir klausą. Ruda padeda įveikti nuotaikų svyravimus. Ji taip pat naudinga, jeigu sergate diabetu, nes šios spalvos vibracija padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Tačiau reiktų nepamiršti, kad rudos spalvos maistas – lėtai pasisavinamų angliavandenių šaltinis, teikiantis sotumo ir energijos.
Plačiau apie rudą spalvą maiste skaitykite >>
Kavos kremo desertas su kondensuotu pienu
Tradiciniai vokiški marcipaniniai rutuliukai
Itališkas Rikotos pyragas su šokolado gabaliukais.
Šokoladinis indelio desertas
Ryžių pudingas su anyžiais ir cinamonu įkvėptas Kubos
Balta
Baltos spalvos produktai – tikras antioksidantų lobynas. Jie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, širdies bei kraujagyslių ligų riziką, reguliuoja spaudimą. Daugelyje šių spalvų daržovių (pvz., česnake) yra cheminio junginio alicino, kuris mažina skrandžio vėžio riziką bei lėtina auglių augimą. Anot psichologų, baltos spalvos maistas padeda nugalėti baimės jausmą, jaudulį.
Plačiau apie baltą spalvą maiste skaitykite >>