Velykų stalo meniu 2024

Šv. Velykos – viena gražiausių pavasario švenčių ir aš jos laukiu turbūt net labiau nei Kalėdų. Man patinka puošti stalą pirmaisiais pavasariniais gėlių žiedais, marginti margučius ir ruošti šventinį stalą.

Apie šventinius patiekalus pradedu galvoti likus keletui savaičių iki švenčių, juos derinti, bandyti ir planuoti. Tad šių metų meniu dalinuosi ir su tinklaraščio skaitytojais:


Mėgstu kai švetės būna lėtos. Nereikia niekur skubėti, galima daryti ilgas pertraukas tarp patiekalų, o jų metu smagiai leisti laiką su bičiuliais ar šeima. Tad užkandžiai yra tie patiekalai, kurie turi budėti, jei kažkas bus alkanas be pagal planą. Todėl be paprastų ir visiems įprastų užkandžių, tokių kaip alyvuogės, vienas kitas įdomesnis sūris, daržovės su humusu, mėgstu pagaminti ir 2-3 rimtesnius patiekalus, kurie saugiai laukia šaldytuve savo valandos. Vienas tokių patiekalų yra burokėlių terinas.

Kitas tokių, jau tradicija tapęs mūsų namuose velykinis patiekalas – salotos su tunu ir žirneliais. Tik skirtingai nei terinas jos nelaukia pasiruošusios savo debiuto. Bet, tam, kad negaišti laiko virtuvėje, viską ko joms reikia susipjaustau iš anksto ir susidedu į atskirus indelius šaldytuve. Atėjus jų valandai telieka viską sumaišyti ir patiekti. Patikėkite, jos tikrai vertos velykinio stalo, o ir labai geras būdas sunaudoti atlikusius margučius.

Jei kada nors pagalvojote, kad norite padaryti įspūdį savo draugams ir šeimos nariams  ir nustebinti namuose ruoštu patiekalu – tuomet būtinai rinkitės Velingtono kepsnį su lašiša.

Suplanuok savo šeimos meniu

Ir taupyk laiką, pinigus ir energiją!

Kepsnys pagaminamas galėtinai greitai ir nesudėtingai, o rezultatas pranoks lūkesčius. Lašiša bus sultinga, špinatai pasitarnaus kaip garnyras, o traški sluoksniuota tešla – kaip visos skonių paletės užbaigimas. Esu tikra priversite ne vieną svečią aiktelėti iš nuostabos prapjovus pyragą, nes jis išties atrodo įspūdingai. O pagaminti užtruksite tik apie pusvalandį.

Jei jūsų svečiai negali nė dienos be mėsos – rinkitės vištienos suktinukus su Pesto padažu ir saulėje džiovintais pomidorais.

Šie, Italija dvelkiantys vištienos suktinukai, bus tikras prabangesnio naminio maisto atradimas. Pagaminami ganėtinai nesudėtingi, tad puikia tiks ir darbo dienos vakarienei. Be to  galite pasigaminti didesnį kiekį ir dalį pasilikti kitos dienos pietums ar vakarienei arba užšaldyti ateičiai.

Na, o jeigu ieškote kažko naujo ir įdomesnio velykiniam stalui? Tuomet rinkitės šį itališką velykinį pyragą su kiaušiniais. Į savo meniu jį įtraukiau, nes šis patiekalas labai velykiškas ir puikus pasirinkimas švetiniams pusryčiams.

Tradiciškai jis vadinamas „Torta Pasqualina“ ir yra labai paplitęs Ligūrijos regione, šiaurės Italijoje. Kepant tradicišką pyragą, tešla turėtų būti ruošiama sluoksniuojant 33 sluoksnius tešlos, kiekvieniems Jėzaus gyvenimo metams. O kiaušiniai simbolizuoti atgimimą. Tad šis pyragas yra tikrai vertas dėmesio velykinio stalo pasirinkimas.

Jei skaitėte mano straipsnius apie velykas, tai jau žinote, kad mano šventės yra ne apie įmantriais patiekalais nukrautus stalus, o apie laiką su šeima ir artimaisiais. Tad ir savo sekėjus bei skaitytojus skatinu kuo mažiau laiko praleisti virtuvėje ir gaminti paprastus, kartais gerais aprisiminmais pagardintus patiekalus šventėms. O kas gali būti greičiau pagaminama ir nostalgiškiau už tinginį? Turbūt tik tinginys su paslaptimi. Šįkart dalinuosi prabangaus skonio tinginio su saldainiais „Griliažas” receptu. Gaminkite jį atsegamoje formoje ir apliekite šokoladu. Štai jums ir šventinis desertas. Parasta ar ne?

Kita mano šių metų velykinių vaišių puošmena – velykinis keksas. Niekada negalvojau, kad šis grožis taip lengvai ir paprastai pagaminamas. Dar nuo vaikystės keksas man asocijuojasi su zuikio pyragu, tad Velykos ir keksas mano Velykose yra du neatskiriami dalykai.

Na, o jeigu naudotis orkaite ne jums, tuomet gaminkit zuikio tinginį su saldainiais „Karvutė” jis tikrai nustebins jūsų svečius. Na, o jei esat tikras tinginių fanas, apsilankykite mano tinginių receptų kolekcijoje.

Na, o jeigu pritrūkot idėjų šventėms kviečiu pasižvalgyti


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *